Blog

Kalm aan weer aan de slag gaan? Vóórkom je vakantiedip met deze tips.

Ben je deze week weer begonnen met werken? Ontwaakt uit je vakantiedroom? Back to reality? Of ben je al weer een tijdje begonnen en hik je tegen de welbekende vakantiedip aan?
Voor veel mensen is het echt wennen om na de vakantie weer aan de slag te gaan en de ‘werkdraad’ op te pakken. Dat is allereerst helemaal niet zo gek. Je hebt hoogstwaarschijnlijk twee a drie weken of wellicht wel langer, heerlijk rustig met de dag geleefd. En dan ben je terug van vakantie en wordt je opeens weer geleefd door je agenda.
Hoe kun je dit voor zijn en hoe kun je rustig aan de slag gaan? Lees mijn tips en voorkom dat je (lang) in een vakantiedip zult belanden.

Deze Blog direct in jouw mailbox ontvangen?
Meld je hier snel aan voor mijn ‘Schrijfsels

Vorig jaar zocht ik alles al voor je uit en stelde ik de top-10-uit-je-vakantiedip-tips op.  Hiervan heb ik nu een compilatie gemaakt en heb óók nieuwe tips toegevoegd! Ook heb ik een nieuwe lay-out (best trots op).
Lees je mee?

Stap 1: Zorg voor erkenning

Wat is er mis met de bevestiging van het ‘yin yang balanseffect’?

Gelukkig zijn er genoeg manieren om uit je vakantiedip te komen of de kans op de post-vakantiedip drastisch te verkleinen. Aan de andere kant, (niet om het te kleineren, maar meer te relativeren) wat is er mis mee, dat het  ‘yin yang balanseffect’ enkel weer bevestigd wordt? Met een vakantiedip is er namelijk ook sprake van compensatie en het vinden van balans. In dit geval: Na een hele leuke tijd, heb je een minder leuke tijd. Na zonneschijn komt regen en vice versa (zoals we de uitspraak beter kennen).

Dus accepteer dat je weer even je balans mag zoeken zo na de vakantie en dat je na een hele leuke tijd misschien nu even een wat minder leuke tijd hebt. Laten we inzetten op een ‘kort regenbuitje’ na je vakantie, nadat je mijn vakantiedip tips hebt gelezen en acties naar keuze in de praktijk hebt gebracht.

Veel geld uitgegeven in de vakantie? Hier kun je ook een dip van hebben gekregen nadat je je banksaldo weer hebt (durven) checken.
Zie het als een kans dat de vakantie weer voorbij is en je weer aan het werkt bent, geld gaat verdienen en minder geld kunt uitgeven omdat je simpelweg weer op het werkt zit.

Stap 2: De ene tip is de andere niet


Wat werkt wel en wat werkt niet?

De vakantiedip kan twee weken duren. Wil je er graag snel weer uit?
Veel tips die ik ben tegengekomen zijn gebaseerd op symptoom-bestrijding. Ze lossen in wezen niets op, maar maskeren het gevoel van ongenoegen. Op de korte termijn lijkt het te helpen, echter niet voor het bevredigen van onderliggende behoeftes.
Een populaire tip: ‘Plan meteen je volgende vakantie om hier naar toe te leven.’ Zelf ben ik hier geen fan van. Ik vind het namelijk meer klinken als een soort van overlevingsstrategie.  

Zodoende daag ik je graag uit om ook de doe-tips in mijn top 4 in deze compilatie toe te passen en erachter te komen welke voor jou werken. Deze spelen namelijk ook in op onderliggende behoeftes,

Stap 3 : Na afbouwen komt opbouwen

Was jij voordat je op vakantie ging ook enkele weken bezig om naar jouw vakantie toe te leven? Werktaken afbouwen en eventueel delegeren tot je weer terug bent van vakantie. Niets geks aan toch? Draai dit om en geef jezelf als je terug bent van vakantie ook de gelegenheid je werk weer rustig op te pakken en nog even na te genieten van je vakantie. Het contrast is vaak te groot om je meteen weer met gestrekt been in het ‘werkgeweld’ te storten. Maak bijvoorbeeld een kort re-integratieplan waarbij je je per dag de focus legt op 1 bepaalde werktaak. Combineer dit met bijkletsen met je collega’s en inventariseren wat je in de tussentijd hebt gemist. Dit laatste kan ook al 1 concrete taak zijn voor in je re-integratieplan.

Stap 4: Volg mijn top vier tips op, ontdek wat voor jou werkt


Doen is de grote broer van denken


1. Maak een kort re-integratieplan voor de eerste twee weken op werk (eventueel ook voor je privé agenda).

2. Ga thuis doen wat je op vakantie hebt gemist.
Van welke kleine dingen kun je goed genieten?

3. Houd het vakantiegevoel nog even vast.
Zet een mooie vakantiefoto als achtergrond op je computerbeeldscherm.

Luister naar de muziek die je op vakantie luisterde (in de auto).
Ga je niet met de auto naar je werk maar ben je wel met de auto op vakantie geweest? Stap dan weer even de auto in, zet je pet of zonnebril op en waan je weer even op reis op vakantie.

4. Breng blijvend variatie aan in je dagelijkse routine.
Blijf kleine vakantiegewoontes ook herhalen in het werkende leven. Nog beter: integreer ze bij jou op de werkvloer.

Is je vakantieboek nog niet uit? Lees er op werk in de pauze uit. Zo bouw je het vakantiegevoel ook lekker af. Wandel je graag op vakantie? Wandelen kun je ook in je pauze doen. Wat eet en drink je graag op vakantie? Kan dit ook op werk? En als je thuis bent steek je gewoon de barbecue weer aan en trek je een lekker biertje open.

Succes met het toepassen en integreren van deze tips. Laat het een kickstart zijn voor jouw nieuwe werkseizoen. En blijf vooral ook nog even genieten van het mooie weer in september :).

Meer ‘vakantiediptips’ lezen en ook een wetenschappelijke toelichting op de post-vakantiedip? Klik snel door naar mijn artikel van vorig jaar en lees er alles over: top-10-uit-je-vakantiedip-tips

De ene dip is de andere niet

Heb je deze tips niet nodig omdat je de meeste zelf misschien al hebt toegepast? Heb jij gewoon rustig aan gedaan en ben je wel bewust geweest van de transfer van vakantie terug naar werk? Toch last van een duidelijk merkbare dip of ‘WOG’ (werk ontwijkend gedrag) nu je weer aan het werk bent?

Wellicht een goed moment om jezelf af te vragen of je nog steeds op de juiste werkplek zit. De vakantieperiode kan een goede tijd van bezinning zijn. Je bent even uit de dagelijkse raas. Bewust maar vaak ook onbewust kan dit leiden tot nieuw gedragingen en inzichten bij terugkomst. Zie het als een aanknopingspunt voor een nieuwe start, clean up of misschien zelfs een upgrade.

Soms lukt het gewoon even niet om met je eigen radar hier een duidelijk signaal over door te krijgen. Graag denk ik met je mee.

Mijn naam is Stefan Kool. Ik ben loopbaancoach en persoonlijke coach bij Koolsultancy.

Daarnaast schrijf ik ook graag. Naast mijn blog bedenk ik ook lifeliners‘. Inspirerende oneliners van eigen hand.


Om werkende en werkzoekende goed te kunnen ondersteunen bij hun loopbaankeuzes ontwikkelde ik de kwispelende-staartfilosofie‘.
Jouw ‘staart’ staat voor waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Met je ‘staart ben je in balans en vaker gelukkig zodat je ‘kwispelend’ naar je werkt kunt en thuis kunt komen.
Wil jij ook jouw ‘staart’ vinden?

Meer lezen:

start-met-fulltime-leven

doorbreek-je-ochtendsleur

vind-jouw-staart

koolsultancy.nl/loopbaancoaching

Deze Blog direct in jouw mailbox ontvangen?
Meld je hier snel aan voor mijn ‘Schrijfsels

Soul-liciteren; met plezier solliciteren

Soul-liciteren?! Sollicitatiegesprekken… Wie vindt ze niet lastig en spannend? Weet dan dat het heel anders kan. Dat je ook met vertrouwen en zelfs met plezier naar een sollicitatiegesprek kunt uitkijken. En dat zorgt er weer voor dat je veel makkelijker dé sollicitatiebrief schrijft. 1 en 1 = 2. Hoe dan? Via hart en ziel soul-liciteren! Je gaat daarbij uit van je eigen kracht. Jouw geheime wapen is jouw unieke ik, jouw eigen authenticiteit. Hoe zet je dit effectief in?

Zelf ken ik weinig mensen die het echt leuk vinden om te solliciteren. Wat kun je precies verwachten? Jezelf verkopen, hoe doe je dat? Klinkt als een bekend verhaal, toch? Motivatiebrieven schrijven en het beste van jezelf op maximaal twee pagina’s krijgen (je curriculum vitae). Met dat ene doel: uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek bij een werkgever waar jij graag wilt werken.

Soul-liciteren is win-win:

Met vertrouwen en plezier uitkijken naar je toekomstige sollicitatiegesprek, helpt je om echt een goede brief te schrijven

Soul-liciteren = Meer plezier beleven aan solliciteren.

Met het mooiste uniform en perfect marcherend in de langste linie ga je de oorlog niet winnen. Met een goede strategie en het juiste equipement wel. Met soul-liciteren doe je dit door het inzetten van jouw potentieel, jouw eigen uniekheid. Jezelf zijn en blijven tijdens het sollicitatiegesprek. Dit maakt jouw strategie uniek en dus onderscheidend. Maar hoe doe je dit? Je kunt je best doen perfect in de maat te lopen en dit ook zo te laten lijken. Ga je dan voor de winst of voor een goede match? Een goede match maak je niet, een goede match ontstaat. ‘Je kunt niet meer dan je best doen’ heb ik vaak als troostende woorden gehoord. Dit klinkt oppeppend en geruststellend maar dit is niet het antwoord voor de oplossing. Het antwoord is eerder: ‘Je hoeft niet meer dan jezelf te zijn’.

Hoe werkt ‘soul-liciteren’ precies?

Het echt goed leren doen van sollicitatiegesprekken (talenten uitgezonderd), leer je vooral door het gewoon te doen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Een sollicitatiegesprek is niet veel meer dan een concept met procedures dat doorlopen wordt.

Koolsultancy persoonlijke coachingOm jouw maximale zelf te leren presenteren tijdens een sollicitatiegesprek en jouw eigen uniekheid in te zetten als geheime wapen, bied ik met Koolsultancy sollicitatie adviesconsults aan. Samen oefenen we één of meerdere sollicitatiegesprekken. Dit doen we door middel van een rollenspel. Een rollenspel waarin ik de sollicitatiecommissie speel en jij jezelf. Jij bent jezelf, zodat jij leert gewoon jezelf te zijn en blijven tijdens een sollicitatiegesprek.

De switch maken naar soul-liciteren leidt tot meer zelfverzekerdheid en plezier.
Klik hieronder voor meer informatie over een sollicitatieadvies consult.

Sollicitatie adviesconsult


TIP: Draai het eens om! Hoe vaak krijg jij echt goede vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek? Vaak zijn sollicitatiecommissies, gelegenheidscommissies met naast iemand van P&O/management, een gelijkwaardige potentiële toekomstige collega. Voor deze ‘toekomstige collega’, is het vaak ook een spannende aangelegenheid. Hij/zij voert deze sollicitatiegesprekken ook niet dagelijks. Beter gezegd: als jij al op je tweede of derde gesprek komt, ben jij inmiddels al stukken beter ingewerkt in het voeren van de gesprekken. Dan sta je dus 1-0 of zelfs 2-0 voor.


©Koolsultancy
(coaching -inspiratie -advies)
Contact@koolsultancy.nl
06-45890876
KvK: 71875468
Koolsultancy.nl


serveimage
Koolsultancy zit ook op Facebook

serveimage (1)
Deze blog direct in jouw inbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Start met fulltime leven

In dit blog:
# Waar leef jij voor?
# Wat als jouw blinde vlek een paradijs blijkt te zijn? 
# Start met fulltime leven en ontdek sneller waarvoor jij in de wieg bent gelegd.

Als iemand vraagt hoe het gaat antwoord jij dan automatisch goed? Ben jij geneigd in het dagelijks leven tegen jezelf te zeggen gewoon tevreden te zijn? Zeg jij dit ook vaak tegen anderen? Heel begrijpelijk, het is de weg van de minste weerstand. Het zit in ons aard en het is vaak aangeleerd. We hebben namelijk geleerd dat we ons niet mogen aanstellen dus laten we ons niet kennen. Houd je zelf niet voor de gek.

Waar leef jij voor?

Vandaag de dag kun je ook gebruiken om na te denken over deze vragen: werk jij om te leven of leef jij om te werken? En wat wil je? Wil je werken om te leven of leef je liever om te werken? Wat is werk voor jou?

Veel mensen die ik spreek, voelen zich het beste bij de uitspraak: ‘ ik werk om te leven.’ Echter kan ik mij ook goed voorstellen dat wanneer je werk doet wat je echt leuk vindt en een zogeheten purpose (doel) hebt, dat je ook kunt leven om te werken. Het begrip werk kan dan een hele andere betekenis hebben gekregen namelijk: doen wat je leuk vindt, bijdragen waar je aan wilt bijdragen en daar geld mee verdienen. Dat klinkt heel anders toch dan het woordje ‘werk’?

Een onderzoek(1) onder 400.000 Nederlanders liet zien dat maar slechts 34% werk doet dat ze leuk vinden bij een werkgever die ze leuk vinden. Behoor jij tot die overige 66%?

Ja maar wat als ik mijn baan opzeg? Wat als ik deze grote beslissing maak?

Ja én wat als jouw blinde vlek een paradijs blijkt te zijn? 

Minder werken kan ook een keuze zijn. Met een modaal inkomen zijn we al rijker dan we ons vroeger ooit hadden kunnen voorstellen. Meer, meer en meer is niet altijd meer. Ik nodig je uit te stoppen met je te laten beïnvloeden door de ‘waanzin van welvaart’. Wil jij een andere welvaart gaan ervaren? Wil jij de dingen durven doen die jou gelukkig maken? Verplichtingen heb je nodig om van je vrije tijd te kunnen genieten.

pexels-photo-1450360-e1548059959333.jpeg
Wat als jouw blinde vlek een paradijs blijkt te zijn?

Start met fulltime leven en ga geld verdienen met iets waar je wel voor leeft.


Als je, net als veel anderen, zegt dat je werkt om te leven, waarom zou je dan (uitgaande van een fulltime werkverband) acht uur per dag, vijf dagen per week (dat is 71% van je hele week) werk doen waar je niet voor leeft? Start met fulltime leven en ga geld verdienen met iets waar je wel voor leeft.

We zijn angstig voor het onbekende, zo werkt ons brein. Wat als ik mijn baan opzeg? Wat als ik deze grote beslissing maak? Hoe gaat het dan verder? Wat kan er dan allemaal niet goed gaan? Wat als je het gewoon doet? Doen wat je echt leuk vindt geeft zoveel energie en zaken los kunnen laten biedt zoveel mogelijkheden.


Maar ja, wat is datgene waar jij voor wilt leven of misschien wel voorbestemd bent om te doen? De één spreekt van een purpose de ander van een missie. Beide abstracte begrippen die, wanneer je zoekende bent, ver van je af kunnen staan.

Weet je het diep van binnen al?! Maak een plan en ‘just do it!’


Sneller ontdekken waarvoor jij in de wieg bent gelegd?

Hiervoor heb ik de de kwispelende staartfilosofie© ontwikkeld.
‘Staart’? Klinkt ook (nog) als een abstract begrip. Toch is jouw staart dichter bij je en is (was in de letterlijke zin) in wezen onderdeel van jou. Jouw staart zal jou ook (dichter) bij jouw purpose brengen. Een purpose of missie is vaak gericht op wat jij wilt bijdragen, het gaat vaak om anderen. De staartfilosofie begint bij jezelf. Nou eigenlijk, jouw eerdere zelf.

Beeld je in dat we als mens daadwerkelijk van de aap afstammen (volgens de evolutietheorie is dit zo maar, er zijn meerdere theorieën). Als aap had je een staart, die zorgde voor balans en leefde je instinctmatig. De aap was niet bezig met succesvol willen worden en/of gelukkig zijn (zover de studies over apen bij mij bekend zijn). Een aap (over)leeft gewoon en weet wat hij moet doen, weet waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Wat nou als we de staart van de aap een metafoor laten zijn voor zijn instinct. Zou het dan niet geweldig zijn om als mens jouw staart terug te vinden? Weten wat je wilt en doen wat je wilt (hoort te) doen. Jouw staart, niet letterlijk maar figuurlijk, kan staan voor jouw talent, jouw passie, x-factor of jouw unique selling point. Weten waar jij goed in bent of goed in wilt worden als leidraad voor jouw loopbaan of levenspad. Met weet van jouw ‘staart’ ben je in balans, vind je beter jouw weg en maak je vaker de goede keuzes. Oftewel: je zult vaker gelukkig zijn.

Ik nodig je dan ook graag uit jouw ‘staart’ te vinden en te (her)ontdekken wat jou werkelijk jou maakt.

In mijn filosofie zie ik geluk niet als einddoel en constante factor in het leven. Geluk is een momentopname dat jij zelf zo vaak mogelijk kunt stimuleren om te ervaren/beleven. Lucht dat op? Best een geruststellend gegeven als je niet altijd gelukkig hoeft te zijn, toch? Net als vandaag op Blue Monday.

1: https://www.effectory.nl/kennis/blog/twee-derde-van-nederlanders-is-niet-bevlogen-over-werk/


Meer lezen over de kwispelende staartfilosofie?

Lezen hoe ik mijn ‘staart’ vond?

Middels persoonlijke coaching kan ik jou ondersteunen om je ‘staart’ te vinden of te herontdekken.

 


serveimage
Koolsultancy zit ook op Facebook

serveimage (1)
Deze blog direct in jouw inbox? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Dump je winterdip; Vóórkom je winterdip of kom er van af.

Is het ’s ochtends nog donker als je opstaat? Is het koud als je beneden komt? Buiten tref je een grijs pak wolken én de ene regenbui na de andere. Rond vier uur begint het al te schemeren. Minder daglicht binnen en minder frisse lucht in huis, want je (ja ook ik, die het niet snel koud heeft) laat de ramen nu even liever dicht. Bovenstaande factoren, zijn allemaal ingrediënten voor de welbekende winterdip. Het goede nieuws is dat je, ondanks je de natuur niet snel kunt veranderen, wel wat aan je winterdip kunt doen. 

Zit jij laag in je energie? Kom je moeilijk uit bed en voelt het bijna dagelijks als een ‘monday morning blues’? Mis je de zon? Lees dan snel verder want deze blog staat boordevol ‘dump-je-winterdip-tips!’

Ook voor mij is het winterdipgevoel zeker geen vreemde. Vorige winter onderzocht ik  wat kan helpen tegen een winterdip. Wat werkt voor jou?
In de volgende alinea volgt eerst een uitgebreidere kijk en verklarende theorie op het fenomeen ‘winterdip’. Liever direct over tot actie? Sla onderstaande alinea dan lekker over.


Er is ons aangeleerd, vaak onbewust (of noodgedwongen), om niet meer samen met het ritme van de natuur te leven. De gemiddelde werkdag begint namelijk om 09:00 uur en dat betekent in de winter opstaan wanneer het nog donker is. Niet echt ‘natuurlijk’ maar je hebt wel lekker een lange dag. We zijn inmiddels gehecht aan het hebben van een lange dag, maar de natuur heeft het anders bedacht. Het was namelijk allemaal goed in balans. In het najaar zien we een stuk minder zonlicht. Hierdoor maken we minder vitamine D aan en heb je gewoon een stuk minder energie overdag. ‘S avonds is het eerder donker en in de ochtend later licht. De dag is dus korter en dit zou dan juist compensatie zijn voor het feit dat je minder energie hebt. Toch blijft de werkdag gewoon van negen tot vijf en draaf ,wellicht ook jij (net als ik en vele anderen), gewoon door in de dagelijkse raas. Een winterslaap is er voor ons al helemaal niet bij. Dus vandaar, tadaa, de winterdip is geboren.
De één is er gevoeliger voor dan de ander, de één is er meer bewust van dan de ander, maar het gros van ons zit lager in zijn/haar energie in de wintermaanden.


Bekijk het eens van een totaal andere (zonnige) kant.

 

Het is niet fijn om een winterdip te hebben. In plaats van te focussen op wat je waarschijnlijk mist (in de winter is dat vast zonlicht en warmte), bekijk het eens van een totaal andere kant: Waarom voel je je op vakantie zo lekker? Naast zon, warmte en rust, leef je op vakantie meer met de dag en word je wakker als het licht is. Waarschijnlijk zet je niet eens een wekker. Hoe krijg je dit vakantiegevoel een beetje in je dagelijkse leventje? Dit klinkt misschien onrealistisch, toch kan het wel degelijk.

1. Buiten is meer (zon)licht dan binnen
Blijf, net als op vakantie en in de zomer, regelmatig naar buiten gaan ondanks het koud(er) en nat is. beweging, meer zonlicht dan binnen en de frisse lucht zullen je goed doen. Maak een korte lunchwandeling, even weg van kantoor. Ga in het weekend er lekker op uit in de natuur en voor de echte fanatiekelingen of ‘challengers’: sta ’s ochtends tien minuten eerder op en ga even hardlopen. Ben je meteen wakker en is je lichaam geactiveerd.

2. Groet elke ochtend de zon
Yoga – kenners kennen het wel. De zonnegroet.
Doe elke ochtend, nadat je bent opgestaan, een zonnegroet (richting het oosten waar de zon opkomt)  Ook als je de zon nog niet ziet (die kans is groot) en het liefst nog voor je ontbijt. De zonnegroet activeert je lichaam (vooral de zogeheten wortelchakra) en stimuleert je concentratie.

3. Wordt wakker met de gordijnen open (hoe dan?)
Sta je wèl rond zonsopgang op maar kom je toch nog moeilijk uit bed? Zet een extra wekker een half uur eerder. Doe de gordijnen open en dut nog een half uurtje verder.
Zelf heb ik een ‘ei wekker’. Dit is een lichtwekker alleen die van mij lijkt op een ei. In plaats van meteen een irritant gepiep, wordt ik eerst uit mijn diepe slaap gehaald door het licht van de lamp dat langzaam feller wordt.

pexels-photo-3599914. Snoozen is “dodelijk.” Stop per direct met snoozen.
Het is niet echt dodelijk, maar wel doodvermoeiend om steeds weer kort in slaap te vallen en wakker worden. Je slaapritme raakt verstoord en niet uitgerust wakker worden heeft gevolgen voor de rest van je dag. Je meteen ten doel stellen om voor altijd te stoppen met snoozen is een grote stap en niet voor de meeste onder ons weggelegd. Stel jezelf ten doel om tenminste één keer, het liefst met ingang van morgenochtend, direct op te staan als je wekker afgaat. Evalueer deze ochtend en de verdere verloop van je dag en je wilt niets anders meer.

5. Zet je wekker met een geluid dat je wèl leuk vindt.
Vind je het wel echt vervelend dat je wekker gaat? Of erger je je onbewust aan dat irritante geluid en heeft dit geluid (inmiddels) een negatief effect op jouw humeur?
Tijd voor een nieuw wekkergeluid. Het liefst één waar je energie van krijgt of op zijn minst een prettig gevoel bij hebt. Bijvoorbeeld dat ene nummer waar je afgelopen weekend lekker op uit je plaat bent gegaan met stappen. Je lievelingsnummer of rustgevende natuurgeluiden (als je een natuurliefhebber bent). Wissel regelmatig van wekkergeluid en merk dat je met een ander energie wakker wordt.

Genoeg ‘gewekkerd’ tijd voor andere tips.

Meer tips over ritme opbouwen of wanneer je in een sleur zit? Lees mijn blog over het doorbreken van je sleur.

pexels-photo-258330.jpeg

Plan regelmatig leuke activiteiten en uitjes

6. Look on the bright side of life
Sta op en verheug je op de dingen die je gaat doen vandaag die wél leuk zijn. Niets opmerkelijks in de planning? Denk dan aan de dingen die je niet vervelend vindt om te gaan doen vandaag.

7. Pluk de dag (Carpe Diem)
Plan regelmatig leuke activiteiten en uitjes om te gaan doen. Van leuke dingen doen krijg je ook energie. De feestdagen krijg je al cadeau, maar wat let je om nog een paar extra ‘feestdagen’ in te lasten? Derde kerstdag of een(extra) nieuwjaarsborrel met vrienden. American style party of maak de ‘left overs’ op, de kliekjes van het kerstdiner of de oliebollen van oudejaarsavond. Kun je geen oliebol met poedersuiker meer zien? Vervang de poedersuiker eens voor cacaopoeder of doop de oliebol in de chocoladesaus.

8. Ritme en regelmaat
Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Klinkt cliché maar het werkt. Hierdoor bouw je een (bio)ritme op. En, het is toch heerlijk om op tijd wakker te worden zonder gewekt te worden door je wekker? Enige discipline of beter gezegd fanatisme, is daar wel voor nodig. Lees hier meer.

9. De kracht van acceptatie
‘If you can’t beat the enemy, you must join them.’
Soms zit de oplossing in het accepteren van de situatie. Het accepteren van een negatieve ervaring is een positieve ervaring. Veel mensen zitten nu eenmaal lager in hun energie in het najaar. Je kunt er van alles aan doen om meer zin en energie te krijgen. Je kunt ook minder doen en jezelf regelmatiger wat rust gunnen. Lekker thuis voor de buis of op de stoel in de hoek, met een goed boek.

10. Guilty pleasure
Fout maar goud voor wie er van houdt. Luister lekker dagelijks naar de kerst hits op Sky Radio. Voor het ultieme ‘feel good’ kerstgevoel. Sky Radio heet niet voor niets ‘the feel good station’.

11. Laatste tip: deel jouw tip
Heb jij zelf ook een goede tip tegen de winterdip en wil je deze graag delen? Voel je vrij om onderaan bij ‘Geef een reactie’ jouw tip te posten. Samen maken we nog meer mensen ‘winterdipvrij.’

> Meer blogs van mij lezen? Blog

> Abonneren op mijn blog? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

> Koolsultancy zit ook op facebook: Facebook


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

 

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi.png

Zo herken én doorbreek je je gepieker

Mijn nieuwste blog heb ik uitgebracht als gastartikel voor het NLP College. Deze blog over de dramadriehoek en hoe je makkelijker kunt stoppen met piekeren, is gepubliceerd op de website van het NLP College.

Link naar mijn gastartikel!

Vanwege een beperking van mijn huidige website is het niet gelukt een geldige kopie van het artikel, door middel van een zogeheten canonieke code, óók op mijn eigen website te plaatsen.


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/Logo_Koolsultancy_rondje

 

Top 10 Uit je vakantiedip tips

Ben je deze week weer begonnen met werken? Ontwaakt uit je vakantiedroom? Back to reality? Er wordt veel, zeg maar gerust heel veel, geschreven over de welbekende dip na de vakantie. Ook wel de ‘after holiday dip’ genoemd en zoals de Volkskrant het noemt: ‘post-vakantiedip’. Heb jij hier ook last van? Of denk je na het lezen van deze inleiding, dat je inderdaad in een dip zit en dat dit de reden is waarom je, ondanks dat je bent uitgerust na je fijne vakantie, alsnog niet vooruit te branden bent? (Wat een lange zin zeg, word er bijna moe van als ik hem nog een keer lees).
Geen nood, je bent echt niet de enige en je kunt er wat aan doen. Uit onderzoek van Monsterboard blijkt dat maar liefst 60% van de Nederlanders er last van heeft.  

Wat is er mis met de bevestiging van het ‘yin yang balanseffect’?

Er zijn gelukkig manieren om er uit te komen of de kans op de post-vakantiedip drastisch te verkleinen. Aan de andere kant, (niet om het te kleineren, maar meer te relativeren) wat is er mis mee, dat het  ‘yin yang balanseffect’ enkel weer bevestigd wordt? Met een vakantiedip is er namelijk ook sprake van compensatie en het vinden van balans. In dit geval: Na een hele leuke tijd, heb je een minder leuke tijd. Na zonneschijn komt regen en vice versa, zoals we de uitspraak beter kennen. Laten we inzetten op een ‘kort regenbuitje’ na je vakantie, nadat je mijn top 10 aan vakantiedip tips hebt gelezen en acties naar keuze in de praktijk hebt gebracht.

Wat werkt dan wel en wat werkt niet?

De vakantiedip kan twee weken duren, dus wil je er graag snel weer uit.
Wat werkt dan wel en wat werkt niet?
Dit is voor iedereen persoonlijk. Ik ben eens in de ‘post-after-holiday-dip-materie’ gedoken en denk dat deze door mij samengestelde top 10, ook jou snel weer in een stabieler vaarwater kan brengen.

INTERESSANT: Veel tips die ik ben tegengekomen zijn gebaseerd op symptoombestrijding. Ze lossen in wezen niets op, maar maskeren het gevoel van ongenoegen. Op de korte termijn lijkt het te helpen, echter niet voor het bevredigen van onderliggende behoeftes. Een populaire tip (hoorde ik onlangs zelfs ook op de radio) en meteen ook een goed voorbeeld van symptoombestrijding: ‘Plan meteen je volgende vakantie om hier naar toe te leven.’ Zelf ben ik hier geen fan van. Ik vind het namelijk meer klinken als een soort van overlevingsstrategie.  

Zodoende daag ik je graag uit om ook de doe-tips uit mijn top 10 die inspelen op onderliggende behoeftes, toe te passen en erachter te komen welke voor jou werken.

shallow focus photography of man wearing red polo shirt

Mijn eigen tips:

Je vitamine D gehalte op pijl houden
Van een zonnig oord naar een bewolkt Nederland is een hele overgang. Pak de zonnige momenten zo vaak mogelijk nog even mee en blijf ook na je vakantie regelmatig naar buiten gaan. Ja graag, maar wanneer? Hier een aantal goede praktische tips. Ontbijtje in de zon in de tuin, trakteer jezelf op een zonnig tussendoortje met bijvoorbeeld een lunchwandeling of gewoon een blokje om. Wacht aan de zonnige zijde van het perron op je trein. ‘File-zonnen’ in het avondzonnetje tijdens het file rijden op de terugweg naar huis.

Na afbouwen komt ook weer opbouwen.
Was jij voordat je op vakantie ging ook enkele weken bezig om naar jouw vakantie toe te leven? Werktaken afbouwen en eventueel delegeren tot je weer terug bent van vakantie. Niets geks aan toch? Draai dit om en geef jezelf als je terug bent van vakantie ook de gelegenheid je werk weer rustig op te pakken en nog even na te genieten van je vakantie. Het contrast is vaak te groot om je meteen weer met gestrekt been in het ‘werkgeweld’ te storten.


Hieronder volgt eerst nog een wetenschappelijke toelichting op de post-vakantiedip. Er wordt zelfs gesproken van een syndroom. Wil je liever meteen door naar de tips, skip deze alinea dan gerust.


Wat is die post-vakantiedip precies?

De Volkskrant schrijft: “Noem het gerust een post-vakantiesyndroom, zeggen sommigen. Te definiëren als ‘een algemeen gevoel van onbehagen, veroorzaakt door de onmogelijkheid om zich na de vakantie aan te passen aan het werk, zoals hoogleraar psychologie Humbelina Robles Ortega van de Universiteit van Grenada het eens omschreef. Het post-vakantiesyndroom heeft de volgende heuse symptomen: vermoeidheid, concentratiegebrek, prikkelbaarheid, slapeloosheid, hartkloppingen, angst, onverschilligheid en een diep gevoel van leegte, aldus Robles Ortega.”

“Dat is te veel eer’, zegt desgevraagd hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Michiel Kompier van de Radboud Universiteit Nijmegen. Je moet oppassen ergens meteen een psychologisch probleem van te maken. Toen zijn groep eens alle relevante vakantiestudies op een rij zette, vond hij in elk geval geen aanwijzingen voor zo’n syndroom. Waar onderzoekers als Robles Ortega waarschijnlijk eerder op doelen, denkt Kompier, is de landing op aarde na een paar weken heerlijk flierefluiten. Het is logisch dat veel mensen dan even moeten slikken. Opeens word je weer blootgesteld aan allerlei eisen en verwachtingen, en ben je dat gevoel van vrijheid kwijt. We zien vaker dat mensen zich daarom gespannen voelen voordat ze weer aan het werk gaan, of bijvoorbeeld de nacht ervoor slecht slapen.”

Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zo-bestrijdt-u-de-post-vakantiedip~b701d781/

barefoot beach blur break

Top 10 Uit je post-vakantiedip tips

Bronnen die ik heb aangeschreven zijn: De Volkskrant, Timemanagement.nl, Stichting Lentis, Loopbaanhulp.nl en Happierlife.nl.

1. Plan na terugkomst tijd om weer op te starten
(Timemangement, Koolsultancy, loopbaanhulp.nl)

“Direct na je vakantie aan de slag? Dat is geen goed idee. Die omslag is vaak te groot. Zorg dat je bij thuiskomst enkele dagen hebt om de indrukken van je vakantie te verwerken, bij te komen van je reis, rustig je koffer uit te pakken en je leven weer goed te organiseren om in de dagelijkse routine te komen.”
https://www.loopbaanhulp.nl/tips-tegen-post-vakantie-dip/

2. Bereid je voor op de terugkeer
(Stichting Lentis Maatschappelijk Ondernemen)

“Denk juist na over de terugreis wanneer je in het vliegtuig stapt! Veel mensen willen niet aan de terugreis denken totdat het moment zich aandient. Hierdoor maak je het niet makkelijker voor jezelf en ontneem je jezelf de mogelijkheid om te accepteren dat je niet eeuwig vakantie kunt vieren.
https://www.lentis.nl/probleem/post-vakantiedip/tips-tegen-een-vakantiedip/

3. Plan meerdere vakanties
(Volkskrant, Stichting Lenis, Timemanagement, nl)

“Plan meerdere korte vakanties per jaar, in plaats van één lange vakantie. Het is dan minder lastig om naar huis te gaan; de volgende vakantie is namelijk alweer over een paar maanden.” https://www.lentis.nl/probleem/post-vakantiedip/tips-tegen-een-vakantiedip/

Het voordeel van deze keuze is ook dat het contrast tussen vakantie en werkende leven minder groot is. Echter zijn er natuurlijk ook liefhebbers van dit contrast.

4. Ga thuis doen wat je op vakantie hebt gemist (Timemanagement)

Dit is voor iedereen persoonlijke dus deze alinea mag je zelf in gedachten invullen. Meteen ook een interessante check om (weer) bewust te worden wat je thuis echt leuk vindt om te doen en wat de kleine dingen zijn waar je van geniet.

flat screen television

5. Herbeleef de vakantie
(Stichting Lentis Maatschappelijk Ondernemen)

“Denk terug aan alle mooie momenten die je tijdens je vakantie hebt meegemaakt, de dingen die je zag, rook en proefde. Maak de zee groener, de zilte lucht zouter en de zon warmer. Ook als je alleen maar geniet van de gedachten, komt er serotonine vrij in de hersenen, wat een prettig gevoel geeft.”
https://www.lentis.nl/probleem/post-vakantiedip/tips-tegen-een-vakantiedip/

6. Sporten
(Stichting Lentis Maatschappelijk Ondernemen)

“Direct na je vakantie beginnen met sporten heeft veel voordelen. Je verwerkt je emoties beter, werkt de vakantiekilo’s eraf en je voelt je beter in je vel.”
https://www.lentis.nl/probleem/post-vakantiedip/tips-tegen-een-vakantiedip/

7. Doorbreek de sleur
(Stichting Lentis Maatschappelijk Ondernemen)

“Doe dingen die je enthousiasmeren en nieuwe, frisse ideeën geven. Breng variatie in je dagelijkse routine aan en doorbreek ritmes.”
https://www.lentis.nl/probleem/post-vakantiedip/tips-tegen-een-vakantiedip/

Bijvoorbeeld het integreren van kleine vakantiegewoontes in het werkende leven..

8. Blijf (kleine) vakantiegewoontes ook herhalen in het werkende leven. (Happierlife.nl en loopbaanhulp)

“Natuurlijk is je leven tijdens een vakantie anders, en vaak ook veel relaxter, dat klopt. Maar wat doe jij nog meer anders op vakantie of als je vrij bent? Iets wat je normaal niet doet, of waar je jezelf geen tijd voor gunt. Neem het simpele voorbeeld van een boek lezen. Wat dacht je van de quality time met je gezin of vrienden? Mensen van wie je houdt om je heen hebben, geeft energie. Of misschien de wandeltochten door de bergen waarbij je kunt genieten van de natuur. En wat dacht je van jezelf laten overhalen voor een ritje op de bananenboot, waardoor je alle zorgen loslaat en de grootste lol hebt.”
https://www.happierlife.nl/vakantie-dip-tips/

woman holding book

9. Give Yourself a break (Happierlife.nl)

Grote voornemens na je vakantie? “Geef jezelf een break en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Er hoeft maar 1 dingetje mis te gaan, of waar je niet aan toe komt en je bent terug bij af. 1 ding tegelijk is meer dan genoeg om te beginnen. Ik ben een voorstander van veranderingen die je langdurig kunt volhouden, in plaats van een tijdelijke quick fix.” https://www.happierlife.nl/vakantie-dip-tips/

Wat 1 ding bijvoorbeeld kan zijn is het integreren van een vakantiegewoonte in je dagelijkse leven, zoals het blijven lezen van een goed boek of de tijd blijven nemen om lekker te eten/koken.

10. Ga bewust en creatief om met je vakantie herinneringen (Timemanagement en Koolsultancy)

Vakantiefoto’s, souvenirs ze zijn er niet voor niets. Al zijn volgens de Volkskrant dit geen wetenschappelijk onderbouwde oplossingen, pleit Timemanagement hier wel voor en hier ben ik het zelf ook mee eens. Vanuit de NLP geredeneerd denk ik dat ze wel degelijk kunnen helpen om je vakantie-vibe langer vast te houden of om het vakantiegevoel zelf weer even een beetje terug kunnen krijgen. Foto’s en souvenirs kunnen aan anker leggen in jouw onderbewuste. Hierdoor kun je, als je weer naar een bepaalde vakantiefoto kijkt of het souvenir bekijkt en het vasthoud, het stukje vakantiegevoel dat je hier bij hebt, weer even kort voelen. Meer info over ankers: https://www.mindacademy.nl/nlp/ankeren-techniek

Zelf ook ankers willen leren gebruiken? Neem vrijblijvend contact met mij op.

De ene dip is de andere niet

Heb je deze tips niet nodig omdat je ze zelf al hebt toegepast? Heb jij gewoon rustig aan gedaan en ben je wel bewust geweest van de transfer van vakantie terug naar werk? Toch last van een duidelijk merkbare dip of ‘WOG’ (werk ontwijkend gedrag) nu je weer aan het werk bent? Wellicht een goed moment om jezelf af te vragen of je nog steeds op de juiste werkplek zit. De vakantieperiode kan een goede tijd van bezinning zijn. Je bent even uit de dagelijkse raas. Bewust maar vaak ook onbewust kan dit leiden tot nieuw gedragingen en inzichten bij terugkomst. Zie het als een aanknopingspunt voor een nieuwe start, clean up of misschien zelfs een upgrade. Lastig om met je eigen radar hier een duidelijk signaal over door te krijgen? Als persoonlijke coach en loopbaancoach denk ik graag met je mee.

daeaf158-a581-4c68-8430-90917a9406e9(1)

Meer blogs van mij lezen? Blog

Koolsultancy zit ook op Facebook


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi2.png

Laat Je Verrassen

Dit keer totaal wat anders aan schrijfinspiratie per blog. Wellicht kan ik je ook hiermee op nieuwe inzichten brengen, een goed gevoel geven of gewoon even amuseren met een stuk tekst. Wat uiteindelijk weer kan leiden tot stof tot nadenken. Wandelcoaching in de natuur maakt bij mij als coach blijkbaar ook nieuwe inzichten los. A fijn, maar waar gaat het nou over?  Dit keer gaat het over bloemetjes en bijtjes. Ja uh.. in letterlijke zin dan he! 

Beleidsmakers hebben onlangs de noodklok geluid in verband met een tekort aan insecten in ons land. Natuurmonumenten (en ING) zijn een actie gestart. Voel jij het ‘Oerrr’ gevoel ook al rommelen? Wil jij zelf (op eigen houtje) ook wat terug doen voor de insecten? (Muggen wat mij betreft zeker niet inbegrepen. Al hebben die misschien weer een rol in ‘het op peil houden’ van de bevolkingspopulatie door het verspreiden van virussen..)

Jij kunt namelijk ook iets doen door alleen maar iets minder te doen.

Voor insecten die de natuur in bloei zetten, kun je heel makkelijk iets terug doen. En nee, je hoeft geen ‘insecten sekte’ te beginnen. Dit is een makkie. Jij kunt namelijk ook iets doen door alleen maar iets minder te doen.
Dat klinkt aangenaam toch? Of surrealistische? Hier is de realiteit:
Laat je onkruid staan in je tuin daar waar jij vindt dat het kan en laat je verrassen. Wellicht bloeit er wel iets heel ‘bloemigs’ uit op.  Gratis en voor niets. Onkruid trekt vaak insecten aan. Het groeit immer niet voor niets..

Is iedereen niet een beetje een wereldverbeteraar als het om ‘je eigen wereldje’ gaat?


Ben ik een wereldverbeteraar? Ik noem mij in deze liever een ‘wereldversimpelaar’. Is iedereen niet een beetje een wereldverbeteraar als het om ‘je eigen wereldje’ gaat?
Ben jij stiekem fan van bijen? Of wil je gewoon een keer aardig voor ze zijn en jezelf en je tuin opvrolijken met een mooi bloemetje? Dan werkt het blijkbaar (ben ik bij toeval achtergekomen) om Salvia, of beter bekend als Salie te planten. ‘Zalig’ zeg, het is hier namelijk de heel dag ‘bijenspitsuur’ in de tuin bij de salie plant.

Fijn om dan te beseffen dat er wel degelijk nog heel wat insecten zijn. (Of die paar bijen die nog over zijn, komen nu allemaal hier..) In ieder geval, kunnen we dan nu ook nog een handje helpen om het percentage weer wat op te krikken. Laten we de ‘circle of life’ gewoon lekker rond houden. Toch Sir Elton John?

Benieuwd hoe de natuur en een goed gesprek jou kan inspireren of stimuleren bij het behalen van jouw persoonlijke doelen op werk en/of privé gebied? Lees wat ik als wandelcoach voor jou kan bieden? Wandelcoaching

Facebook
Linkedin


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

 

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi.png

Meer inspiratie    

Persoonlijke coaching en loopbaancoaching

Doorbreek je (ochtend)sleur

Ben je al je verplichtingen in de ochtend beu, ga je met tegenzin uit bed en ben je ’s ochtends niet te genieten? Of, heb je misschien last van een sleur? (Check zeker punt 6. ‘Doorbreek je sleur/routine.’) Daar kun je snel wat aan doen. Je eerste gevoel bij het opstaan of het eerste waar je aan denkt, heeft namelijk een grote invloed op de verloop van je hele dag. Één kleine verandering heeft vaak al een hele ander uitkomst.

Hoe krijg je het vakantiegevoel een beetje in je dagelijkse leventje?

Het is niet fijn om een winterdip te hebben of in een sleur te zitten. In plaats van te focussen op wat je waarschijnlijk mist (in de winter is dat vast zonlicht en warmte), bekijk het eens van een totaal andere kant: Waarom voel je je op vakantie zo lekker? Naast zon, warmte en rust, leef je op vakantie meer met de dag en wordt je wakker als het licht is. Waarschijnlijk zet je niet eens een wekker. Hoe krijg je dit vakantiegevoel een beetje in je dagelijkse leventje? Dit klinkt misschien onrealistisch, toch kan het wel degelijk.

Met onderstaande maatregelen heb ik geëxperimenteerd. Ik was begonnen met de eerste twee en merkte meteen een aangenaam verschil.

1. Wordt wakker met de gordijnen open (hoe dan?)
Het is weer eerder licht in de ochtend. Maak hier handig gebruik van. Zet een extra wekker een half uur eerder. Doe de gordijnen open en dut nog een half uurtje verder.
Zelf heb ik een ‘ei wekker’. Dit is een lichtwekker alleen die van mij lijkt op een ei. In plaats van meteen een irritant gepiep, wordt ik eerst uit mijn diepe slaap gehaald door het licht van de lamp dat langzaam feller wordt.

2. Snoozen is “dodelijk.” Stop per direct met snoozen.
Het is niet echt dodelijk, maar wel doodvermoeiend om steeds weer kort in slaap te vallen en wakker worden. Je slaapritme raakt verstoord en niet uitgerust wakker worden heeft gevolgen voor de rest van je dag. Je meteen ten doel stellen om voor altijd te stoppen met snoozen is een grote stap en niet voor de meeste onder ons weggelegd. Stel jezelf ten doel om tenminste één keer, het liefst met ingang van morgenochtend, direct op te staan als je wekker afgaat. Evalueer deze ochtend en de verdere verloop van je dag en je wilt niets anders meer. Meer over de nadelige effecten van snoozen: snoozen-een-gevaar?

3. Zet je wekker met een geluid dat je wèl leuk vind.
Vind je het wel echt vervelend dat je wekker gaat? Of erger je je onbewust aan dat irritante geluid en heeft dit geluid (inmiddels) een negatief effect op jouw humeur?
Tijd voor een nieuw wekkergeluid. Het liefst één waar je energie van krijgt of op zijn minst een prettig gevoel bij hebt. Bijvoorbeeld dat ene nummer waar je afgelopen weekend lekker op uit je plaat bent gegaan met stappen. Je lievelingsnummer of rustgevende natuurgeluiden (als je een natuurliefhebber bent). Wissel regelmatig van wekkergeluid en merk dat je met een ander energie wakker wordt.

Ik heb ooit eens iemand gesproken waarbij we tot de conclusie kwamen dat zij zich onbewust had aangeleerd om door haar wekkers heen te slapen. Inmiddels had ze al vijf verschillende wekkergeluiden achter elkaar op haar mobiel en iPad gezet, maar was hier op den duur zo vertrouwd mee geraakt dat ze er niet meer wakker van werd. In plaats van een wekker leek het eerder een soort ‘slaapmantra’ te zijn geworden.

4. Word voor de wekker wakker
Daag je zelf uit om voor de wekker wakker te worden, zodat jij de controle hebt. Zet hem één week lang een halfuur eerder. Geloof me, het is de investering waard. Langere tijd volhouden om voor je wekker wakker te worden is mij niet gelukt, maar ik daag je bij deze uit. Mijn pa staat met regelmaat ’s ochtends voor dat zijn wekker gaat op. Veel respect voor.

Genoeg ‘gewekkerd’ tijd voor andere tips.

pexels-photo-258330.jpeg

Maak van die doodgewone doordeweekse
ochtend een mini-weekend-moment.

5. Look on the bright side of life
Sta op en verheug je op de dingen die je gaat doen vandaag die wél leuk zijn. Niets opmerkelijks in de planning? Denk dan aan de dingen die je niet vervelend vindt om te gaan doen vandaag.

6. Doorbreek je patroon
Ga gewoon een keer één avond echt laat naar bed op een door de weeks dag. Kijk lekker die serie af die je zo leuk vindt. Blijf op om dat ene programma of die ene film, die je zo leuk vindt, eens lekker helemaal af te kijken. Vervolgens sta je de volgende dag gewoon weer vroeg op om over te gaan op de orde van de dag. Als je genoeg reserves hebt opgebouwd, kun je echt wel een nacht met een stuk minder slaap. De ontknoping van je favoriete serie afkijken geeft ten slotte ook energie. Een ander positief bijeffect is dat je waarschijnlijk de avond er op vroeg in je bed zal duiken.

7. Maak ontbijt op bed voor je partner
Zet je wekker een half uurtje eerder en verras je partner met een ontbijtje op bed. Maak van die doodgewone doordeweekse ochtend een mini-weekend-moment, houd dat vast en beleef de hele dag met een ander energie.

8. Plan je ochtend anders in
De mens is een gewoonte dier. Doe het gewoon eens net even een beetje anders. Ga gewoon eens eerst ontbijten, lekker in je pyjama/boxer en stap daarna pas onder de douche om je vervolgens aan te kleden. Of, eerst tanden poetsen (goed spoelen) en haar/make-up doen en dan ontbijten. Na je ontbijt hoef je dan niet meer naar hoven, scheelt ook weer de trap op en af.
Ontbijt lekker een keer in de trein (als je met de trein naar werk gaat). Niet noodgedwongen maar gepland. En in plaats van je af te vragen waar de trein blijft, geniet bewust wat langer van de ochtendzon op het perron.

9. Ritme en regelmaat
Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Klinkt cliché maar het werkt. Hierdoor bouw je een (bio)ritme op. En het is toch heerlijk om op tijd wakker te worden zonder gewekt te worden door je wekker? Enige discipline of beter gezegd fanatisme, is daar wel voor nodig. Ik weet hoe verleidelijk het kan zijn om het ‘s avonds lekker wat later te maken. Maak er een competitie van met jezelf. Lukt het om te beginnen één week lang van maandag tot en met vrijdag voor 23:00 op bed te liggen? Of eerst van maandag tot en met woensdag? Trakteer jezelf dan op een beloning/prijs. Slaap lekker uit op zaterdag en/of zondag. Ga wat leuks doen, koop wat nieuws voor jezelf. Je doel concreet maken en er iets tegenoverstellen om naar uit te kijken is uiterst effectief.

10. Laatste tip
Kennis vergaren is interessant, er ook echt iets mee doen is veel interessanter. Het levert veel meer op. Het is verleidelijk om het op iets of iemand anders af te schuiven. Te koud, te vroeg, te druk etc. Je grootste tegenstander ben je vaak zelf. Een kleine verandering begint toch echt meestal bij jezelf en een kleine verandering bij jezelf, heeft vaak een groot effect.

active activity balance beach

Meer blogs van mij lezen? Blog

Koolsultancy zit ook op Facebook


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

 

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi.png

Niets doen

Het leven is één grote reis en daar blog ik graag over. Hier een nieuwe blog. Deze keer over ‘niets doen’. Toch nog heel veel te doen vandaag? Lees dan vooral de dikgedrukte tekstgedeeltes.

Ben jij nog ‘in staat’ om vrijwillig (uit eigen vrije wil) even helemaal niets te doen? Echt niets doen. Geen Netflix, beetje ‘aanklooien’ op je mobiel en/of ‘bankhangen’ voor de buis. Weet je nog wel wat niets doen is? Echt niets, noppes, nada doen. Niets meer dan zitten of staan en ‘er zijn’.

Wat zegt de van Dale over het woordje “niets”? “Niets (onbepaald voornaamwoord) niet iets; geen enkel ding.” Juist! Géén enkel ding.

Ik heb een periode gekend waar ik niet meer niets kon doen. Constant ‘hongerig’ naar activiteiten, geen rust in mijn hoofd en handelen. Zelfs tot en met de slaapkamer maakte mijn gedachtes overuren. Achteraf weet ik dat ik chronisch gestrest was en de afslag had genomen naar een doodlopende weg met op het einde waarschijnlijk het bordje ‘burn-out’. Op het juiste moment heb ik besloten te gaan reizen en alles in Nederland achter te laten voor twee jaar Suriname. In Suriname, waar ik mij in twee jaar tijd georiënteerd en ontwikkelt heb met vier verschillende banen en veel ben gaan reizen, heb ik (met alle respect) ook geleerd wat en hoe het is om even echt helemaal niets te doen. Hiervoor ben ik deze ervaring ontzettend dankbaar.

‘Het is niet niets om niets te doen’.

“Niets doen” of beter gezegd “proberen om niets te doen” als activiteit, is in het (westerse) leven geroepen en een opmars aan het maken. Dan heb ik het vooral over Mindfulness, je kent het vast wel, maar ook mediteren. Beide worden in de dagelijkse publiciteit gepresenteerd als een activiteit. Alleen, dit woord zegt het al: “actief in de tijd.” Hier plaats ik graag een kritische noot over: Als jij namelijk je best moet doet om niets te doen en/of te ontspannen, dan is dit niet niets doen.

Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om te leren mediteren. Het is namelijk niet niets om niets te doen. Ik generaliseer maar, het is een grote omslag in onze dagelijkse staat van zijn. Dit is echter geen verkapte promo om je aan het mediteren te krijgen. Eerder een ‘herkadering[1]’ van de betekenis van meditatie. Om de stap naar meditatie namelijk een heel stuk kleiner te maken, zou je jezelf eens de opdracht kunnen geven om 10 minuten (minimaal 5 minuten) echt even helemaal niets te doen. Enkel ‘te zijn’:  Zitten/staan, ademhalen, horen, zien, ruiken en voelen. Ik daag je uit dit eens te doen. Lukt dit? Heel knap, je bent zojuist al in een begin fase van meditatie geweest, alleen heb je de drempel drastisch verlaagd.

De aanzet voor verandering zit hem in iets heel simpels. Iets dat niets voorstelt, namelijk wat vaker gewoon even helemaal niets doen.

hangmatteren

Na een beetje “zweven”, terug naar de realiteit. “We” willen steeds meer en meer, sneller en sneller en zijn niet snel tevreden omdat we weten dat er veel mogelijk is. Ook zijn onze verwachtingen hoog. Dit alles zou nog wel eens een goede verklaring kunnen zijn waarom veel mensen van mening zijn dat de maatschappij minder tolerant is geworden, spanningen toenemen en lontjes korter worden. De aanzet voor verandering zit hem in iets heel simpels. Iets dat niets voorstelt, namelijk wat vaker gewoon even helemaal niets doen.
Volgens bepaalde filosofen en yogi’s zou er namelijk zelfs wereldvrede te stichten zijn wanneer voor iedereen mediteren een dagelijkse kost zou zijn. Een dagelijkse kost zoals eten en drinken.  Zoals een yogi mij eens vertelde: Wanneer je van mediteren een gestructureerde dagelijkse activiteit maakt zal jouw lichaam hier om blijven vragen en wordt het een gewoonte.

Nogmaals, dit is geen pleidooi om je aan het mediteren te krijgen. Ik ben liever een ambassadeur van het even niets doen. Doe je mee? Dit gaat ook jou heel veel opleveren, daar ben ik huidig van overtuigd.

[1] Herkaderen is het veranderen van de context of betekenis van een situatie in iets positiefs.

Meer blogs van mij lezen? Blog

Koolsultancy zit ook op Facebook


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi2.png

 

De Rots van Trots ©

Dag beste lezers,

hier weer een nieuwe blog.  Dit keer schrijf ik over mijn ontwikkelde positiviteitsmethode ‘De Rots van Trots’. Voor de lezers met beperkte tijd heb ik de kern van deze methode in het dik gedrukt staan. Aan te raden is, om als je hier echt mee aan de slag wilt gaan, de blog volledige te lezen.

Stap uit die vicieuze cirkel van negativiteit, maar hoe? Richt je op het goede is makkelijker gezegd dan gedaan maar het is wel waar. Alleen, waar begin je?!
De rots van trots kan dit doorbreken en zorgt voor een positieve impuls. Daarnaast dien je je bewust te zijn of te worden van wat jij tegen jezelf zegt en hoe je over jezelf denkt. Je bent wat je denkt. Denk je regelmatig of zelfs dagelijks dat je niets waard bent en niets kan, dan ga je daar vanzelf in geloven. Denk je steeds aan je problemen dan word je een probleem. Je gaat jezelf zien als het probleem en mensen in jouw omgeving jou ook.

De kunst is om je gedachten om te draaien in iets positiefs. Zoals ik dat noem: ‘te positiviseren’ oftewel: te herkaderen (http://www.mindacademy.nl/nlp/herkaderen).

Je bent ten slotte wat je denkt. Je bent wat je kunt en je kunt veel dus je bent veel!

De Rots 

Om de negatieve vicieuze cirkel te doorbreken stel je een rots van trots op. Een overzicht van persoonlijke resultaten en/of gebeurtenissen die jou trots maak(t)en op jezelf. Als je hier goed aan terug denkt dan voel je je weer trots. Maak geen lijstje in je hoofd maar schrijf het op papier, zet het in telefoon of zelfs letterlijk op een rots/steen of blok hout waar je jouw ‘trotsheden’ opschrijft of in kerft.  Schrijf er minimaal vijf op (je hebt ook 5 vingers aan je hand. Hier kom ik later op terug bij het kopje ‘ankeren’.) Ben je visueel en/of symbolisch ingesteld dan zal de impact zeker groter zijn als je voor 1 van de laatste twee rots van trots opties (rots/steen of stuk hout) gaat.

Ik zelf heb een Rots van Trots gemaakt van een handgemaakte cocosnoot-spaarpot die ik in Suriname heb gekocht toen ik twee jaar als expat werkte op een Nederlandse Basisschool in Paramaribo. In de spaarpot heb ik handgeschreven briefjes gedaan met ‘trotsheden’.

Zodra je de Rots van Trots hebt gemaakt is het aan jou om deze aan het ‘rollen’ te krijgen en aan het rollen te houden om de negativiteit te ‘verpletteren’. Jouw rots is jouw kracht en jouw houvast. Richt je op het goede en elke keer als je weer terugvalt of terug dreigt te vallen in belemmerende negatieve gedachten of het dramadriehoek (https://www.jebentmeer.nl/de-dramadriehoek/) dan denk je weer aan jouw Rots van Trots of dan kijk je er naar als dat op dat moment kan. Of: je maakt er een visualisatie van in je hoofd (‘aan de binnenkant van je ogen’ zoals Bassie van ‘Bassie en Adriaan’ altijd mooi zei).

mens-die-een-grote-steen-duwen-35325137

Ankeren

Om dit nog extra kracht bij te zetten indien nodig/gewenst, dan kun je op het moment dat je terugkijkt of terugdenkt aan jouw Rots van Trots ook een vuist maken met je rechter of linker hand (let wel jouw sterkste hand natuurlijk;) en het moment zo goed mogelijk weer voor de geest te halen en te voelen/horen wat je toen voelde/hoorde. Op deze manier ‘anker’ (http://www.mindacademy.nl/nlp/ankeren-techniek) je jouw trots.

Succes en let wel: rol de rots van trots bergafwaarts en probeer hem niet bergopwaarts te duwen. oftewel, geloof erin als je hiermee aan de slag gaat.

‘Ja alles gaat voorbij want ik geloof ik geloof ik geloof in jou en mij.’ Boudewijn de Groot

‘Zie, vecht, huil, bid (of mediteer), lach, werk en bewonder!’ Ramses Shaffy

© S.T. Kool 2017 All Rights Reserved. Wet op auteursrecht BWBR0001886

 

Meer blogs van mij lezen? Blog

Koolsultancy zit ook op Facebook


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi2.png

Copyright © 2019 Koolsultancy                                  KvK: 71875468                            Koolsultancy (coaching – Inspiratie – advies)