De Rots van Trots © Positiviteitsmethode; Positief blijven.

Dit keer schrijf ik over mijn ontwikkelde positiviteitsmethode ‘De Rots van Trots’. Voor de lezers met beperkte tijd heb ik de kern van deze methode in het dik gedrukt staan. Aan te raden is om, als je hier echt mee aan de slag wilt gaan, de volledige tekst te lezen.

Stap uit die vicieuze cirkel van negativiteit, maar hoe? Richt je op het goede is makkelijker gezegd dan gedaan maar het is wel waar. Alleen, waar begin je?!
De rots van trots kan dit doorbreken en zorgt voor een positieve impuls. Daarnaast dien je je bewust te zijn of te worden van wat jij tegen jezelf zegt en hoe je over jezelf denkt. Je bent wat je denkt. Denk je regelmatig of zelfs dagelijks dat je niets waard bent en niets kan, dan ga je daar vanzelf in geloven. Denk je steeds aan je problemen dan word je een probleem. Je gaat jezelf zien als het probleem en mensen in jouw omgeving jou ook.

Je bent ten slotte wat je denkt. Je bent wat je kunt en je kunt veel dus je bent veel!

De kunst is om je gedachten om te draaien in iets positiefs. Zoals ik dat noem: ‘te positiviseren’ oftewel: te herkaderen. Herkaderen, ook wel ‘reframing’ genoemd, is een ander betekenis geven aan de situatie of het probleem, of deze in een ander ‘daglicht’ zetten.

De Rots 

Om de negatieve vicieuze cirkel te doorbreken stel je een rots van trots op. Een overzicht van persoonlijke resultaten en/of gebeurtenissen die jou trots maak(t)en op jezelf. Als je hier goed aan terug denkt dan voel je je weer trots. Maak geen lijstje in je hoofd maar schrijf het op papier, zet het in telefoon of zelfs letterlijk op een rots/steen of blok hout waar je jouw ‘trotsheden’ opschrijft of in kerft.  Schrijf er minimaal vijf op (je hebt ook 5 vingers aan je hand. Hier kom ik later op terug bij het kopje ‘ankeren’.) Ben je visueel en/of symbolisch ingesteld dan zal de impact zeker groter zijn als je voor 1 van de laatste twee rots van trots opties (rots/steen of stuk hout) gaat.

Ik zelf heb een Rots van Trots gemaakt van een handgemaakte cocosnoot-spaarpot die ik in Suriname heb gekocht toen ik twee jaar als expat werkte op een Nederlandse Basisschool in Paramaribo. In de spaarpot heb ik handgeschreven briefjes gedaan met ‘trotsheden’.

Zodra je de Rots van Trots hebt gemaakt is het aan jou om deze aan het ‘rollen’ te krijgen en aan het rollen te houden om de negativiteit te ‘verpletteren’. Jouw rots is jouw kracht en jouw houvast. Richt je op het goede en elke keer als je weer terugvalt of terug dreigt te vallen in belemmerende negatieve gedachten of het dramadriehoek dan denk je weer aan jouw Rots van Trots of dan kijk je er naar als dat op dat moment kan. Of: je maakt er een visualisatie van in je hoofd (‘aan de binnenkant van je ogen’ zoals Bassie van ‘Bassie en Adriaan’ altijd mooi zei).

mens-die-een-grote-steen-duwen-35325137

Ankeren

Om extra kracht bij te zetten indien nodig/gewenst, dan kun je op het moment dat je terugkijkt of terugdenkt aan jouw Rots van Trots ook een vuist maken met je rechter of linker hand (let wel jouw sterkste hand natuurlijk;) en het moment zo goed mogelijk weer voor de geest te halen en te voelen/horen wat je toen voelde/hoorde. Op deze manier ‘anker’ je jouw trots.

Succes en let wel: rol de rots van trots bergafwaarts en probeer hem niet bergopwaarts te duwen. Oftewel: geloof erin als je hiermee aan de slag gaat.

‘Ja alles gaat voorbij want ik geloof ik geloof ik geloof in jou en mij.’ Boudewijn de Groot

‘Zie, vecht, huil, bid (of mediteer), lach, werk en bewonder!’ Ramses Shaffy

© S.T. Kool 2017 All Rights Reserved. Wet op auteursrecht BWBR0001886 

Meer blogs van mij lezen? Blog

Koolsultancy zit ook op Facebook


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi2.png

Gepubliceerd door Koolsultancy

Loopbaancoaching, Persoonlijke coaching, inspiratie en advies. Koolsultancy is een bron van inspiratie voor jouw loopbaan en levenspad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: