Dertigers Deal voor drukke dertigers

De boel geregeld krijgen als drukke, werkende dertigers met kinderen gaat niet van een leien dakje. Je hebt veel verantwoordelijkheden, ontzettend veel te onthouden, te plannen en keuzes te maken. Daarnaast is de kans groot dat je in deze levensfase ook nog eens hebt te dealen met moeilijke vraagstukken: Is dit wel wat ik echt wil? Heb ik het wel goed voor elkaar? Ben ik een goede ouder? Werk ik niet te veel? Als ik minder ga werken heb ik te weinig te besteden. Dit slokt veel van jouw persoonlijke ‘bandbreedte’ op. Het kost je flink wat energie, tijd en beperkt je dagelijkse levensgenot aanzienlijk. Al is het ook goed dat je je bewust bent en je afvraagt wat je nu echt wil. Het liefste wil je het allemaal nu, alleen is dat wel zo realistisch?

Voelt het alsof je geleefd wordt? Lijkt chronische stress jouw tweede natuur? Maak van je dilemma een deal door drastisch anders te denken en te gaan doen.

Een troost: Als deze levensfase achter de rug is en de kinderen groot en zelfstandig zijn, houd je zeeën van tijd over en heb je geleerd mega efficiënt te zijn.. Nu is het even doorbijten door de soms zure appels heen. Want je hebt nu eenmaal een stuk minder tijd voor jezelf en daar hebben veel leeftijdsgenoten best moeite mee want er is zoveel te doen. Er kan zoveel dus we willen zoveel en de tijd tikt door. Juist, de tijd tikt gewoon door dus.. wat is dan het probleem? Er is voorlopig toch nog tijd zat? Dus laat de tijd niet voorbij razen en ga ook meer genieten van wat je nu al kunt, hebt en doet. Een Dertigers Deal met jezelf maken werkt. Daarvoor vertel ik je eerst wat meer over het typische ‘dertigersdilemma’.

Het ’dertigersdilemma’


De populaire serie ‘Dertigers’ van BNN VARA al eens gezien? Of het hilarische programma ‘Tropenjaren’ dat een gigantische spiegel voorhoudt?! In je quarterlife levensfase loop je vast en zeker tegen een zelfde soort vraagstukken, situaties en dilemma’s aan. Herkennen is 1 en wat ga je er mee doen? Een Dertigers Deal maken zet je echt in beweging. Eerst leer ik je het dertigers dilemma te doorgronden. Want hoe je het ook went of keert, je komt er een keer in. In deze levensfase, die lang kan duren, peins je veel over vragen als:

 • Is dit wel echt wat ik wil en hoe ik het wil? 
 • Waarom blijf ik worstelen met mijn werk-privé balans? Tijd en aandacht voor je kind en jezelf versus werk.
 • Hoe combineer ik een druk sociaal leven met een drukke baan?
 • Kies ik voor mijn ambities op werk ten kosten van mijn tijd met mijn kind?
 • Hoe ga ik om met onbegrip van mijn (Boomer) ouders: “In onze tijd deden wij dat gewoon…” (Die tijd is een heel andere tijd.. met veel minder digitaliteit..) Hoe kom je misschien wel een beetje meer los van je ouders?

In je ‘quarter life periode’ zit je in een transitiefase van’ semi- studentikoos’ naar werkende en opvoedende volwassene. Herken jij je hierin? Ben jij toe aan wat lucht en nieuwe inzichten, wil jij ‘snoeien’ in verantwoordelijkheden? Sluit dan een dikke ‘Dertigers Deal’ met jezelf. Ik vertel je in dit artikel wat de eerste stappen zijn die ook jou gaan helpen om dit te bereiken. Lees en schrijf mee én je mag mij naar aanleiding van dit artikel beste benaderen om jouw vragen te stellen.

De ‘BV Wij‘

Een huishouden voeren is soms net een bedrijfsvoering. Je runt samen het huishouden en ‘managed‘ de kinderen (en soms ook elkaar..). Dit noem ik voor het gemak de ‘BV Wij‘. In de ‘BV wij‘ kun je je behoorlijk geleefd voelen.
Hoe zou jij het eigenlijk wel willen hebben in het werkende leven in combinatie met het thuisfront? Er kan heel veel, maar weet ook dat, dat heel veel ook best even kan wachten. Dan zie en geniet je weer van wat je al hebt. Dat is makkelijk gezegd en hoe doe je dat?

Stel jezelf een duidelijk doel voor nu en parkeer (al) het andere wat je nog zou willen. Maak een lange termijn planning: van fase tot fase, met tussenin een oase. Want tussen die fases mag je best even kabbelen en dobberen om vervolgens op het juiste moment jouw volgende vangst aan de haak te slaan. 

Er is altijd tijd.

Geduld wordt beloond.

“Jouw tijd” heeft nog tijd zat (uitgaande van een gemiddelde levensduur). Race het niet voorbij. En als jouw tijd er uiteindelijk op zit, weet dan dat je altijd iets achterlaat waar anderen op doorvaren. Dat hoeft niet zozeer een grote erfenis te zijn. Ik rijd bijvoorbeeld al jaren naar het station op de fiets van mijn opa en doe mijn inkopen op de markt zoals hij dat deed. Daar geniet ik van en maak daar graag een praatjes, small talks, die hij ook graag maakte. Zit deels ook in de genen natuurlijk..

Kinderen nog aan toe..

Als er veel te doen is lijkt tijd toch schaars. Want er kan zo veel dus er moet zoveel en in zo min mogelijk tijd.  Je werk en je kinderen slurpen heel wat van jouw tijd op. Jouw tijd is wellicht de belangrijkste voedingsbron voor jouw kind(eren) om ze met de paplepel in te gieten. Weet dat dit een investering is zowel in hen als in jou. Via je kinderen leer je zoveel meer van jezelf kennen en grenzen te verleggen (al kost het ook heel wat brakke nachten, ‘relatie-geruzie’ en concessies doen..).

Wie nooit over grenzen gaat groeit niet.

Alles wat je aandacht geeft groeit.

Wie nooit over grenzen gaat groeit niet. Dat geldt voor jou en ook voor je kind(eren). Jouw kinderen stomen je klaar (en soms ook behoorlijk gaar) en brengen je naar een Next Level. Hier pluk jij in een volgende levensfase met jouw geëvolueerde versie gigantisch grote, lekkere vruchten van. Vruchten waar je nu waarschijnlijk nog niet bij kunt (zegt de oude ziel in mij.. ). Gesprekken met vijftigers en zestigers (Boomers..) hebben mij ook goed gedaan. Zo zei een kennis tegen mij (in de zestig.. en gepensioneerd leerkracht) dat wanneer ik zijn leeftijd heb, je vergeten bent hoe pittig je het hebt gehad als jonge vader. Dat was best relativerend om te horen…

Hoor je nu per sé al bereikt te hebben wat jij wil dat je bereikt hebt of anderen al bereikt hebben? Of was dat in een andere tijd de standaard? Werk en privé is tegenwoordig verweven. Zo ook met de levensfasen. Na je studies eerst een wereldreis maken, op je vijfendertigste aan kinderen beginnen, na je vijfenveertigste nog gaan studeren. Who cares?!

Meer is niet meer

Weet dat er altijd weer wat nieuws is wat je wil. En dat is oké. Tegen ambities zeg ik zeker geen nee. Je geniet beter van wat je al hebt, als je beter weet wanneer je kunt krijgen wat je nog wilt hebben. (Deze zin mag je twee keer lezen, doe ik zelf ook nog steeds.) 

Een deal maak je met heldere doelen

Hoe fijn zou het zijn om van jouw dertigersdilemma een Dertigers Deal te maken? Dat kan. Mij is het gelukt en het geeft zoveel rust. Wil jij dat ook? Dan is het tijd om aan de handrem te trekken en in gedachten boven je leven uit te zweven. Oftewel reflecteren.. Tijd voor een slimme reflectie door het stellen van SMARTIE doelen. Dat smaakt naar meer.. SMARTIE staat voor:

SPECIFIEK: Wat gaat er nu goed en wat zou je anders willen? Wat is precies jouw doel? Hoe ziet dit eruit als je dit bereikt hebt? Wat is het effect op jou en jouw omgeving als je dit doel behaald hebt? (powervraag om jezelf te stellen).

MEETBAAR: Waaraan en aan wie zie je dat jij tevreden bent en je doelen helder hebt en uiteindelijk bereikt hebt?

ACCEPTABEL: Sta jij achter je doel? Kun je ermee leven? Staat jouw directe omgeving achter jouw doel?

REALISTISCH: Is het doel haalbaar in deze vorm, deze fase en in dit tijdsbestek?? Geloof jij in je doel?

TIJDSGEBONDEN: Hoeveel tijd wil je jezelf geven voor het werken aan dit doel. Wanneer wil je dat dit doel behaald is?

INSPIREREND: Vind je jouw doel interessant en inspirerend? Krijg je er energie van als je er aan denkt en mee bezig gaat? Krijg je er energie van bij de gedachte dat je het doel hebt bereikt?

ECOLOGIE: Deze vind ik zelf mega interessant en effectief. Ecologie staat voor jouw ecosysteem, jouw omgeving en directe omgeving. Bewust en onbewust. De hamvraag in deze: Hoe is jouw omgeving en systeem van invloed op het formuleren en behalen van jouw doel?

Stap voor stap, van fase tot fase naar oase..

Deze slimme reflectie is een eerste stap die jij zelf kunt zetten. En geloof me, hiervoor heb je best even nodig en ik kan me goed voorstellen dat je niet op alles direct een antwoord hebt. Vraag je directe omgeving ook mee te denken (als ze niet te druk zijn..)
Wil je er veel meer uithalen en je doelen ook leren implementeren en integreren bij jezelf in samenwerking met jouw directe omgeving?
Hiervoor bied ik speciaal een uniek loopbaantraject aan voor drukke dertigers met kinderen in de spitsuur van hun leven.

Tijdens een kort loopbaantraject op maat, in jouw eigen tempo, ondersteun ik jou in het maken van jouw ‘Dertigers Deal’. Met integratieve coaching zetten we in kannen en kruiken wat jij nog wil in de toekomst, want wat in het vat zit verzuurd niet, tenzij het zuurkool is.. (slechte grap.. maar fout is vaak goud en relativerend, vraag maar aan de immens populaire ’Snollebollekes’.. ) Zelf nooit heen geweest maar ik snap het concept. Even helemaal los, uit je pannetje. In dit traject gaan we ook los. Losbreken van jouw vaste en belemmerende patronen.

Na een ‘SMARTIE reflectiesessie’ (met of zonder doosje Smarties, lekker nostalgisch!) bewandel je in het traject letterlijk een interactieve levenslijn en werk je aan een authentieke Life Map. Je werkt van stap tot (carrière)stap en van (levens)fase tot (kinder)fase tot.. oase. Een oase, periode waarin jij heerlijk even mag genieten, bijtanken en op krachten komen. Om van daaruit weer verder te gaan, stroomafwaarts met de wind mee, want dat trekt je makkelijker over rotsen en door het mulle zand. Op naar de volgende bestemming, doel of ambitie.

Voorbeelden van Dertigers Deals:

 • Voor nu heb ik gewoon ambities. Ik wil goed zijn in mijn werk en een goede ouder zijn, uitgebreid genieten heb ik later nog tijd zat voor. 
  (the content concession)
 • Het werk zet ik in goed overleg op een lagere pit, ik houd een uitgebreide pitstop door vooral mijn focus te leggen op mijn eigen welzijn en mijn gezin. Als de kinderen groter zijn wil ik weer meer gaan werken. (the romance)
 • Ik kies kwantiteit boven kwaliteit. Ik wil gewoon van alles wat en weet dat dit goed bij mij past en ik hier voldoening uit haal. Ik wil goed zijn in mijn werk, een goede ouder zijn en regelmatig genieten. Cruciaal voor deze deal is: prioriteiten stellen, langer termijn planning, je grenzen kennen en bewaken. Dat is een hele uitdaging. (the challenge)

Meedoen aan dit traject op maat en op jouw tempo?
Dit is wat het Dertigers Deal traject in grote lijnen allemaal inhoud:

 • 5 Integratieve (online) loopbaancoach sessies / wandelcoachsessies.
 • Tussen de coachsessies door belmomenten bij vastlopers;
 • Jouw eigen tastbare én digitale Life Map;
 • Een concrete Dertigers Deal op jouw lijf geschreven (niet letterlijk..);
 • Nazorgsessie binnen 3 maanden. Duur: 45 minuten;
 • En er is meer..

Via je werkgever zijn de kosten voor dit traject 750 euro. De eerste 3 trajecten bied ik eenmalig aan particulieren voor 595 euro. Daarna voor 665 euro. Een early bird korting voor de snelle beslisser, de early adopter.Werkenden en werkzoekende inspireren en ondersteunen zodat zij weer plezier hebben in hun werk door hun talent(en) te kunnen gebruiken, dat is waar ik van ga kwispelen. Met integratieve coaching op maat speur ik met jou naar jouw kwispelende staart, zodat je meer werkplezier en balans kunt ervaren en hiervan kunt gaan genieten.

Volg mij op LinkedIn of lees meer op de andere socials.

Gepubliceerd door Koolsultancy

Loopbaancoaching, Persoonlijke coaching, inspiratie en advies. Koolsultancy is een bron van inspiratie voor jouw loopbaan en levenspad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: