Niets doen; minder willen doen; meer ontspanning en rust.

Het leven is één grote reis en daar blog ik graag over. Hier een nieuwe blog. Deze keer over ‘niets doen’. Toch nog heel veel te doen vandaag? Lees dan vooral de dikgedrukte tekstgedeeltes.

Ben jij nog ‘in staat’ om vrijwillig (uit eigen vrije wil) even helemaal niets te doen? Echt niets doen. Geen Netflix, beetje ‘aanklooien’ op je mobiel en/of ‘bankhangen’ voor de buis. Weet je nog wel wat niets doen is? Echt niets, noppes, nada doen. Niets meer dan zitten of staan en ‘er zijn’.

Wat zegt de van Dale over het woordje “niets”? “Niets (onbepaald voornaamwoord) niet iets; geen enkel ding.” Juist! Géén enkel ding.

Ik heb een periode gekend waar ik niet meer niets kon doen. Constant ‘hongerig’ naar activiteiten, geen rust in mijn hoofd en handelen. Zelfs tot en met de slaapkamer maakte mijn gedachtes overuren. Achteraf weet ik dat ik chronisch gestrest was en de afslag had genomen naar een doodlopende weg met op het einde waarschijnlijk het bordje ‘burn-out’. Op het juiste moment heb ik besloten te gaan reizen en alles in Nederland achter te laten voor twee jaar Suriname. In Suriname, waar ik mij in twee jaar tijd georiënteerd en ontwikkelt heb met vier verschillende banen en veel ben gaan reizen, heb ik (met alle respect) ook geleerd wat en hoe het is om even echt helemaal niets te doen. Hiervoor ben ik deze ervaring ontzettend dankbaar.

‘Het is niet niets om niets te doen’.

“Niets doen” of beter gezegd “proberen om niets te doen” als activiteit, is in het (westerse) leven geroepen en een opmars aan het maken. Dan heb ik het vooral over Mindfulness, je kent het vast wel, maar ook mediteren. Beide worden in de dagelijkse publiciteit gepresenteerd als een activiteit. Alleen, dit woord zegt het al: “actief in de tijd.” Hier plaats ik graag een kritische noot over: Als jij namelijk je best moet doet om niets te doen en/of te ontspannen, dan is dit niet niets doen.

Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om te leren mediteren. Het is namelijk niet niets om niets te doen. Ik generaliseer maar, het is een grote omslag in onze dagelijkse staat van zijn. Dit is echter geen verkapte promo om je aan het mediteren te krijgen. Eerder een ‘herkadering[1]’ van de betekenis van meditatie. Om de stap naar meditatie namelijk een heel stuk kleiner te maken, zou je jezelf eens de opdracht kunnen geven om 10 minuten (minimaal 5 minuten) echt even helemaal niets te doen. Enkel ‘te zijn’:  Zitten/staan, ademhalen, horen, zien, ruiken en voelen. Ik daag je uit dit eens te doen. Lukt dit? Heel knap, je bent zojuist al in een begin fase van meditatie geweest, alleen heb je de drempel drastisch verlaagd.

De aanzet voor verandering zit hem in iets heel simpels. Iets dat niets voorstelt, namelijk wat vaker gewoon even helemaal niets doen.

hangmatteren

Na een beetje “zweven”, terug naar de realiteit. “We” willen steeds meer en meer, sneller en sneller en zijn niet snel tevreden omdat we weten dat er veel mogelijk is. Ook zijn onze verwachtingen hoog. Dit alles zou nog wel eens een goede verklaring kunnen zijn waarom veel mensen van mening zijn dat de maatschappij minder tolerant is geworden, spanningen toenemen en lontjes korter worden. De aanzet voor verandering zit hem in iets heel simpels. Iets dat niets voorstelt, namelijk wat vaker gewoon even helemaal niets doen.
Volgens bepaalde filosofen en yogi’s zou er namelijk zelfs wereldvrede te stichten zijn wanneer voor iedereen mediteren een dagelijkse kost zou zijn. Een dagelijkse kost zoals eten en drinken.  Zoals een yogi mij eens vertelde: Wanneer je van mediteren een gestructureerde dagelijkse activiteit maakt zal jouw lichaam hier om blijven vragen en wordt het een gewoonte.

Nogmaals, dit is geen pleidooi om je aan het mediteren te krijgen. Ik ben liever een ambassadeur van het even niets doen. Doe je mee? Dit gaat ook jou heel veel opleveren, daar ben ik huidig van overtuigd.

[1] Herkaderen is het veranderen van de context of betekenis van een situatie in iets positiefs.

Meer blogs van mij lezen? Blog

Koolsultancy zit ook op Facebook


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi2.png

 

Gepubliceerd door Koolsultancy

Loopbaancoaching, Persoonlijke coaching, inspiratie en advies. Koolsultancy is een bron van inspiratie voor jouw loopbaan en levenspad.

Eén opmerking over 'Niets doen; minder willen doen; meer ontspanning en rust.'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: