Werken in deze hitte; Hittegolf en werken; Maak de warmte dragelijker;

Tips uit de tropen. Van hittegolf naar hitteplan. Van lockdown naar tropenrooster.

Het einde is bijna inzicht en het is een feit, Nederland wordt getrakteerd of geteisterd (het is maar hoe het is voor jou) door een heuse hittegolf. Hele dagen smeltend doorkomen en met een beetje pech al ‘thuiswerkend’ (op zolder) zonder airco achter een warme laptop. Thuiswerken is nu wel ‘next level’ geworden als je geen airco hebt. Als loopbaancoach en na zelf twee jaar in Suriname te hebben gewoond en gewerkt, deel ik graag wat tips over hoe te handelen met deze hele hete dagen.

(P.s. Niet ‘iedereen’ hoeft ook ‘aan de airco’. Gebruik liever een ventilator of goede air cooler. Een stukje gezonder, milieu- en klimaatvriendelijker:)

Misschien is je lichaam al een beetje gewend inmiddels of misschien is dit weer wel helemaal hemels voor jou. Voor veel mensen die ik ken en spreek is het afzien nu. Ik heb zelf mijn ‘tropenmodus’ nog niet gevonden maar ik hoop dat deze weer een beetje wordt geactiveerd na het schrijven van dit artikel!

Het was heet afgelopen dagen en vanmiddag wordt het nog warmer. Op sommige plaatsen wel 34 graden, aldus het KNMI. Hoe kan het? Ja het kan ook in Nederland. Al is de record hitte van 1975 nog niet verbroken. (Leuk om eens op te zoeken, nadat je mijn super coole tips hebt gelezen. Dan weet je hoe heet het toen was en welke gevolgen dit toen had. Dan staan we er nu een stuk beter voor!)

Het is warm, zeg maar gerust bloedheet en alles gaat een stuk langzamer. Dat kan frustrerend zijn als je nog genoeg werk hebt wat je graag gedaan wilt krijgen.
Ik geef je een ‘guide through’ met zes korte tips om deze bloedhitte verder door te komen. Het code woord hiervoor is acceptatie. Maar dat is een proces. Stap voor stap en van dag tot dag. Vandaag help ik je in een koele stroomversnelling te raken in dit proces.

1. No spang, tranquillo en Mañana Mañana”
Oftewel, maak je niet druk en doe rustig aan. Je mag alles een tandje lager doen, een paar versnellingen terug schakelen. Je lichaam is druk met het koelen van je lichaam. Drink veel, zweet veel. Het mag. Over zweten straks meer.

2. Deadlines en deze hitte
Als er echt deadlines zijn die je dient te halen, belangrijke besprekingen zijn die je volle aandacht vereisen: vlucht het warme huus uit en ga naar een flexplek met airco of ga bijvoorbeeld bij La PLace zitten. (Alsjeblieft La PLace voor de pr).

3. Power Breaks
Houd vaker (kort) een pauze, mediteer, drink veel (normaal 2 liter, nu zeker wel 3 liter. Voor het idee: dat zijn twee frisdrankflessen) en zoek de natuur op in de lunchpauze of na het werk voor verkoeling. Het kan soms wel 3 tot 4 graden schelen als je in het groen bent vergeleken met de warme betegelde straten.

4. Eten en zweten
Houd je van pittig eten? Eet dan vooral lekker wat pittigs. Wat mij betreft al tijdens de lunch een beetje rode peper in de salade bijvoorbeeld. Van pepers ga je zweten en breekt je lichaam warmte af.

5. In denial
Onderschat de warmte niet. In Nederland is deze hitte geen dagelijkse koek (kost) in de zomer. Er is een tijdelijke hittegolf. Onderschat dit niet en overschat jezelf niet. Je hebt tijd nodig om te wennen, om je lichaam hier aan te laten wennen. Als je deze temperaturen niet gewend bent, denkt je dat je meer kunt dan je lichaam nu echt kan. In denial noem ik dit. In Suriname heb ik dit veel gezien bij toeristen en stagiaires. Vaak met een vervelende zonnesteek als gevolg.

6. Niet lui maar Über efficiënt
Laat je uitdagen door dit weer om nog efficiënter te worden en de zaken (nog) tactischer aan te pakken. Doe zoveel mogelijk alleen wat noodzakelijk is (dat is echt niet zo makkelijk, weet ik zelf maar al te goed). Maak er een spel van met een lekker koud biertje of drankje als beloning na afloop van je werkdag. Creëer een puntensysteem voor elke afgeronde taak. Betaal jezelf uit in power breaks, zoetigheid of hartigheid. Een beetje extra suiker en zout kan je lichaam goed gebruiken nu.

In warme landen kennen ze de hitte maar al te goed. Ze vermijden de zon ook zoveel mogelijk op de hete momenten van de dag. Eigenlijk het liefste de hele middag. Daarom houden ze vaak lekker en siësta. Niets voor jou? Geen tijd voor?Pak een power nap van 20 min en laat je verwonderen van het effect.

Succes vandaag en met deze tips kan jij de warmte van vandaag aan. Ontvang haar als een warme deken en laat je lekker inpakken en verwennen. Of, vlucht naar de koelste plek die je nu kunt vinden en fantaseer over de koelste plekken nu op aarde. (Aldus de overlevingsstrategie van een vriend van mij.)
Ik zelf ben vroeg opgestaan om dit artikel af te maken en nu weer op tijd stoppen om vanavond weer even verder te werken. Ik heb het tropenrooster maar ingelast. Fijne, betere warme dag toegewenst! 

MEER LEZEN?

Niets doen; minder willen doen; meer ontspanning en rust.

Niets doen; minder willen doen; meer ontspanning en rust.

Kalm aan weer aan de slag gaan; Voorkom je vakantiedip met deze tips

Kalm aan weer aan de slag gaan. Vóórkom je vakantiedip met deze tips.

Gepubliceerd door Koolsultancy

Loopbaancoaching, Persoonlijke coaching, inspiratie en advies. Koolsultancy is een bron van inspiratie voor jouw loopbaan en levenspad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: