Thuiswerken; een ‘best of’ met do’s and dont’; relativerende voordelen


Gefeliciteerd! Je hebt het thuiswerken al een maand volgehouden/uitgehouden. Hoe was je welverdiende ‘paaspauze’ dit paasweekend? Ik hoop dat je een beetje op adem bent gekomen in deze gekke tijd en dat je er weer tegenaan kunt.
Kun je er weer tegenaan? Wil je er anders tegen aan? Ik help je op weg met deze ‘best of’ van het thuiswerken met do s and dont’s en relativerende voordelen van het werken vanuit huis.

De coronamaatregelen zijn verlengt en veel hardwerkende Nederlanders werken nog steeds thuis. Naast voordelen van thuiswerken brengt dit voor veel mensen ook zeker nadelen met zich mee. De meeste zullen inmiddels bekend zijn. Vooral veel ouders met jonge kinderen hebben een aantal pittige weken achter de rug. Het is niet niets om ineens thuis te werken en de kinderen thuis te hebben. Vervolgens ook nog eens de kinderen vermaken en hun huiswerk laten maken. Sommige ouders ontpoppen zich als ware huiswerkbegeleider, een ander realiseert zich ineens dat een kind bij de les houden echt een vak is. Het is er samen het beste van maken of kan het ook anders?

Deze Blog direct in jouw mailbox ontvangen?
Meld je hier snel aan voor mijn ‘Schrijfsels

De ‘best of’ van het thuiswerken

Het internet stroomde afgelopen weken vol met allerlei thuiswerk tips en tricks. Ik heb heel veel thuiswerktips bekeken op het internet, deze gefilterd en een ‘best of’ gemaakt voor iedereen die wel wat thuiswerkhulp kan gebruiken. Als zelfstandige die veel thuis werkt en met een kleine van 5 maanden, had ik al een voorsprongetje met thuiswerken. Zodoende deel ik ook wat eigen ervaringen.Om te beginnen aan aantal do’s en dont’s voor het thuiswerken.

Verderop licht ik een aantal punten verder toe. Lees je mee om jouw thuiswerk vaardigheden te professionaliseren voor meer rust in huis?

Do’s en Dont’s thuiswerken

DO’SDONT’S
1. Werk in tijdsblokken/shifts
(stoplicht techniek)
1. De hele dag schakelen tussen
‘werkpet’ en ‘ouderpet’
2. Creër (extra) structuur2. Discussiëren met je partner of
jouw baan of die van de ander belangrijker is
3. Maak een goede
dagplanning
3. Met z’n allen aan tafel gaan zitten
4. Stel je doelen bij4. Overcompenceren
5. Werk in een
apart/vaste ruimte
5. Verkeerd relativeren
6. Plan korte niet
werkgerelateerde
activiteiten in
6. Schuldig voelen
7. Plan een pauze in
met quality time met
en voor elkaar

7. Te veel tegelijk willen doen
8. Houd sowieso
regelmatig pauze
8. ’s Avonds lang doorwerken als
de kinderen op bed liggen
9. Zorg voor een goed
geventileerde (werk)ruimte
10. Ga regelmatig even
naar buiten

Treur niet om wat er gebeurt is, lach omdat het zojuist alweer voorbij is.

Dr. Seuss

Thuis werken mijn vrouw en ik in shifts. Wij hebben het voordeel dat wij allebei parttime kunnen werken. We werken zoveel mogelijk omstebeurt en om de dag. Ene dag ligt mijn focus op de kleine en de andere dag op het werk. Wanneer ze slaapt, werken wij allebei tegelijk aan de keukentafel. Dit zijn vaak gezellige sessies (als er niet al te veel hard op nagedacht wordt..)
Helaas beschikken wij niet over een aparte werkruimte. Laatst ben ik voor een aantal telefoongesprekken in de auto voor het huis gaan zitten. Ook sta ik regelmatig in de keuken en zet ik mijn laptop op de vensterbank. Heerlijk om even staand te werken.

MEANWHILE..
Inmiddels hebben wij onze draai gevonden en dat gun ik jou ook. Het was vooral zoeken naar een nieuwe structuur en een proces van accepteren van de nieuwe situatie. Wij zijn ons vooral gaan richten op de positieve verandering: veel meer tijd voor elkaar en meer rust wat privé afspraken betreft.

Toelichting Do’s en Dont’s

Deze blog sluit ik af met een Top 11 aan relativerende voordelen van thuiswerken. Eerst licht ik een aantal do’s en dont’s voor je toe zodat je er beter en makkelijke mee uit de voeten kunt. Cursief gedrukte tekst is meer animerend en minder informatief. Dan weet je dit;)

Creër (extra) structuur
Over structuur gesproken. Wanneer je thuis werkt met jonge kinderen is structuur extra belangrijk. Voor kinderen is vaak de structurele verandering het grootst en heeft dit op hen de meeste impact. Houd de structuur van jouw kinderen aan en creër jouw werkbalans daar omheen. Vaste structuur en voorpelbaarheid geeft hen rust en jou dus ook. Kinderen zijn de spiegel van jouw energie zeg ik altijd. Ben jij onrustig of gestresst dan nemen jonge kinderen dit over. Spiegelneuronen en overlevingsmechanise denk ik (ik ben geen expert op dit gebied).
Mijn stressmeter in huis zijn onze jonge katten. Een betere en gevoeligere ken ik niet. Soms ook best irritant..

Met z’n allen aan tafel gaan zitten
Dit punt wil ik graag toelichten ook na aanleiding van het interview met het gezin op het NOS journaal. Samen aan de keukentafel zitten lijkt efficiënt. Je kunt allebei werken achter je laptop en de kinderen zijn in het zicht. Juist doordat alles in iedereen in het zicht is zorgt dit voor veel afleiding en juist weining efficiënte werktijd. Jonge kinderen kunnen zich nog maar korte tijd concentereren en zelfstandig vermaken. Juist op de jonge leeftijd hebben zij veel behoefte aan menselijke interactie (Helaas) meer dan interactie via een beeldscherm.

Werk in tijdsblokken of shifts
Werk omstebeurt en ben er omstebeurt voor de kinderen. Stel je werktijden en doelen bij je hebt er immers twee banen bijgekregen. Van kinderdagverblijfmedewerker en leerkracht. Maak goede afspraken met je werkgever. Leg je situatie uit en kom met een voorstel wat voor jou nu wel en niet haalbaar is. Ben je een alleenstaande ouder met jonge kinderen? Werk in korte tijdsblokken waarin je jouw kinderen ook iets zelfstandigs laat doen. Maak gebruik van de stoplicht techniek: Leg een rood vel neer op tafel als je even niet aanspreekbaar bent en een groen vel wanneer wel.

Voorkom overcompensatie
Een hele belangrijke waar ik veel over gelezen en gehoord heb. Dit is een stille sluipmoordenaar die je energieniveau flink kan doen kelderen.
Het kan voelen alsof je de hele dag achter de feiten aanholt en weinig tot niets gedaan krijgt. De verleiding is, (ik merk dit zelf soms ook) om 8 uur per dag efficiënt aan je werkt te besteden. Dit is niet realistisch. Ook op kantoor is er afleiding en kun en hoef je je niet de hele dag te concentreren. Het ‘werkgerelateerd socializen’ doe je nu thuis met je partner en kinderen.

De verleiding is ook groot om ’s avonds als de kinderen op bed liggen tot laat door te werken. Dit brengt jou uit je ritme en het gaat je opbreken als ’s ochtends vroeg de kinderen weer staan te springen:). Stel een ‘avond klok’ in en plan ’s avonds voldoende rust en hersteltijd in. Als je kinderen kunnen uitslapen, laat hen dan uitslapen en kruip zelf op tijd achter de computer.

Verkeerd relativeren
Relativeren door te denken dat wat er in de ziekenhuizen gebeurt veel erger is.
Natuurlijk is dat wat er op de IC’s nu gaande is erger. Dat ontken ik zeker niet. Het is de frontlinie van de crisis momenteel en ik heb veel respect voor onze zorgmedewerkers. Als je aan de situaties op de IC’s denkt kun je al snel vinden dat jij je niet mag aanstellen of niet mag klagen. Gebruik de situatie daar als feit en voorkom dat je het gebruikt als excuus. Als jij het zwaar hebt, mag jij ook vinden dat je het zwaar hebt. Dit ontkennen of ontkrachtigen kost energie en weerhoud je ervan om de situatie te kunnen accepteren en vervolgens te kunnen veranderen. Gevoelens mogen gevoeld worden. Door emoties te aanvaarden voed je ze niet langer met de kracht van je verzet. Je doorbreekt daarmee een negatieve spiraal.

“Door emoties te aanvaarden voed je ze niet langer met de kracht van je verzet.”

E. v. Vooren

Schuldig voelen
Thuiswerken met jonge kinderen vergt veel van je. Concentratie, energie en heel veel schakelen, schakelen en nog eens schakelen. Je kunt je niet 100 procent richten op je werk en je kunt er niet 100 procent zijn voor je kinderen. De input is veel hoger dan anders maar de output is lager. Laat ik je helpen dat schuldgevoel een beetje uit te schakelen. Ken je de Cirkel van Invloed van Stephen Covey? Wat ligt binnen jouw mogelijkheden en bereik om te veranderen en wat kun je niet veranderen maar waar kun je wel betrokken bij zijn? Het is crisis en dat hebben we helaas te accepteren. De output is in veel situaties lager en blijft voorlopig laag. Als de output voorlopig toch laag blijft hoef je er nu ook niet extra in te stoppen. Anders is het dweilen met de kraan open. Neem gas terug en schakel terug naar een lagere versnelling. Je komt wel op je plaats van bestemming maar in een ander tempo.

Zorg voor een goed geventileerde (werk)ruimte.
Even een wat luchtiger onderwerp en lekker praktisch. Deze tip kwam ik nergens anders nog tegen en lijkt vanzelfdprekend maar schiet er juist daarom vaak bij in. Frisse lucht is cruciaal voor een fijne arbeidsethos en brandstof voor het brein. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis en veel daglicht. Het zuurstof consumeergehalte is immer hoger nu je met zijn allen de hele dag thuis bent. Ga regelmatig ook even naar buiten om een luchtje te scheppen, dat geeft letterlijk en figuurlijk wat lucht.

Quality time
Plan bewuste tijd met elkaar, met je partner of met je gezin. Ik noem dit altijd aandacht met aandacht. Echt even tijd voor elkaar. (Echt even samen.. CP).
Mindfull in the moment’ of ‘nothing else matters right now’ je kunt er een zogeheten ‘mantra’ op los laten. Die van mij is ‘aandacht met aandacht’. Dit maakt mij bewust en voorkomt ‘multitasken’ (In hoeverre wij dat überhaubt kunnen, we werken hard om hierin te evolueren.)
Spar voor de leuk ook eens met je partner over werkactiviteiten die je normaliter niet bespreekt met elkaar. Zo leer je elkaars werk nog beter kennen en leer je weer van elkaar.

Tot slot

Succes de komende weken met thuiswerken. Zie het als een nieuwe woon-werkdimensie en weet dat wanneer je werk maakt van efficiënt thuiswerken dit zeker gaat lonen. Niet alleen op je rekening maar ook met betrekking tot de relatie met elkaar. Cliché maar waar: je komt hier vaak samen sterker uit.

Relativerende voordelen

Om positief af te sluiten hier nog een aantal relativerende voordelen van thuiswerken en de intelligente lockdown. Hoe thuis werken werkt en hoe thuiswerken voor je kan werken. Lees hier mijn top 11!

 1. Je hoeft de kinderen ’s ochtends vroeg niet naar school of kinderdagverblijf te brengen;
 2. Je bent altijd op tijd thuis;
 3. De printer werkt altijd;
 4. Je hoeft je niet te haasten voor de trein;
 5. Je staat nooit in de file; (Misschien voor de badkamer wel.)
 6. Geen vertraagde trein of uitval van treinen;
 7. Kortom: Geen woon-werkverkeer stress;
 8. Minder ‘sociale verplichtingen’;
 9. Meer zelfstandigheid;
 10. Geen topdrukte in de supermarkt;
 11. Veel tijd voor en met elkaar thuis;

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2329237-steeds-meer-thuiswerkers-zitten-erdoorheen-spanningsklachten-nemen-toe.html

https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/flexwerken/kijken-werkgevers-straks-anders-aan-tegen-thuiswerken-door-coronacrisis

https://timemanagement.nl/thuiswerken-vanwege-corona/

Coaching / advies op maat?

Kom je er zelf niet uit? Word je gillend gek in deze nieuwe woon-werksituatie? Je bent echt niet de enige. Wil je persoonlijke ondersteuning op maat? Ik ben telefonisch en online bereikbaar voor coachsessies en consults (gereduceerd tarief).

I.v.m. Coronamaatregelen geen coachsessies in mijn praktijk tot nader bericht. Wel wandelcoaching maar met wat richtlijnen.

Mijn naam is Stefan Kool. Ik ben zelfstandig loopbaancoach en persoonlijke coach onder de naam Koolsultancy.

Om werkenden en werkzoekenden goed te kunnen ondersteunen bij hun loopbaankeuzes ontwikkelde ik de ‘kwispelende-staartfilosofie‘. Jouw ‘staart’ staat voor waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Met je ‘staart ben je in balans en vaker gelukkig zodat je ‘kwispelend’ naar je werkt kunt en thuis kunt komen. Wil jij ook jouw ‘staart’ vinden?

Daarnaast schrijf ik ook graag. Naast mijn blog bedenk ik ook ‘lifeliners‘. Inspirerende oneliners van eigen hand. Volg ze allemaal op mijn INSTA.

Meer lezen:

start-met-fulltime-leven

doorbreek-je-ochtendsleur

minder werkdruk en meer werk-privé balans, een stappenplan.

koolsultancy.nl/loopbaancoaching

Deze Blog direct in jouw mailbox ontvangen?
Meld je hier snel aan voor mijn ‘Schrijfsels

tips, thuiswerken, thuiswerktips, hoe thuis te werken, hulp bij thuiswerken, voordelen thuiswerken, stress, burn out, preventie, woon-werkbalans, beter thuiswerken, goed thuiswerken, thuis aan het werk, werkstructuur, thuiswerk, werken vanuit huis, rust, rustig, efficiënt, effectiever, effectief, drama, kinderen thuis ,met kinderen thuiswerken

Gepubliceerd door Koolsultancy

Loopbaancoaching, Persoonlijke coaching, inspiratie en advies. Koolsultancy is een bron van inspiratie voor jouw loopbaan en levenspad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: