De week van 11 tot 16 november was door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgeroepen tot Week van de Werkstress.
Voor mij geen schrijfstress, ik had nog een goed stuk liggen op de schrijfplank over dit onderwerp.
Was jij afgelopen week ook zo druk en is de Week van de Werkstress je misschien wel helemaal ontgaan? No stress. Dan Lees je nu toch lekker dit stuk en doe er alsnog je voordeel mee komende tijd.

Deze Blog direct in jouw mailbox ontvangen?
Meld je hier snel aan voor mijn ‘Schrijfsels‘
Wist je dat de meeste stress niet komt door gebrek aan evenwicht in de werk-privé balans? Het komt door een te hoge werkdruk. Dit blijkt uit een onderzoek van een toonaangevend HR bureau. 53 procent van de ondervraagden ervaart werkstress door een te hoge werkdruk. Een blijvend te hoge werkdruk resulteert uiteindelijk in een ontregelde werk-privé balans. Zoals overwerken in privé tijd om werk af te krijgen.
Een blijvend te hoge werkdruk zorgt voor chronische werkstress. Wanneer je privé ook nog eens druk bent is er weinig ruimte om te ‘ontstressen’.
Neem je of heb je privé niet de mogelijkheid om bij te komen van de werkstress, dan geeft dit thuis ook weer stress. Dit resulteert dan uiteindelijk in een disbalans tussen werk en privé.
Wil je hierin weer evenwicht krijgen? Werk dan eerst aan je werkbalans.

- WORD NOG WIJZER:
Eerst wat achtergrond informatie over tijdelijke en aanhoudende stress en extra ‘motivatiemunitie’ om het stappenplan goed in werking te gaan stellen:
Tijdelijke stress maakt je efficiënter en draagt bij aan je werkflow. Je kunt echter niet alleen maar pieken. Je hebt een gemiddelde nodig om te kunnen pieken en als druk zijn de standaard is, is druk zijn dan nog wel druk? Bovendien, blijvend druk zijn zorgt voor druk. Een gevoelsmatige druk. Druk veroorzaakt stress. Blijvende druk zorgt dus voor blijvende stress en dit maakt je juist in-efficiënt.
Chronisch stress legt een deel van je denkcapaciteiten lam en activeert een automatische piloot setting, een ‘survival modes’. Wanneer je over je toeren door blijft presteren heeft dit lichamelijke klachten, ziek worden (als je weekend of vakantie hebt) en met uiteindelijk, wanneer dit patroon niet veranderd, een burn out als mogelijk gevolg. Let hierbij op signalen van je lichaam. Een verkoudheid die lang aanhoudt wanneer je verder gezond bent, is vaak een teken van chronisch druk / gestresst zijn. Het lichaam komt er gewoonweg niet aan toe het virus weg te werken met als mogelijke oorzaak dat het gros van je energie toe gaat naar het wegwerken van bijvoorbeeld alle werkdossiers. Als deze zich blijven opstapelen als jij gas terugneemt, zorgt dit ook weer voor druk en is de cirkel rond.
Dus waar te beginnen om wat druk van de ketel te halen?! Met een goed stappenplan om de cirkel te doorbreken.
Nog meer lezen over stress en chronische stress? Lees mijn artikel ‘Less Stress’
STAP 1: STEL PRIORITEITEN EN KIES
De 80-20 regel en ABCDE – formule.
Kies uit je takenpakket waar je je voor 80 procent op gaat richten (80-20 regel, het pareto-principe) en stel hiervoor prioriteiten met de ABCDE-formule:
A: Allerbelangrijkst, anders kom ik of iemand in de sh!t.
B: Belangrijk voor mezelf maar nu niet noodzakelijk (plan onder deze noemer ook ‘energizers’ en rustmomenten voor jezelf in).
C: Collegiaal: belangrijk voor de ander maar nu niet noodzakelijk.
D: Delegeren (Welke collega is hier beter in en en wordt hier wel vrolijk van?
E: Elimineren! (Dit kun je schrappen of op je wensenlijstje zetten.)
Stap 2: BLijf LOYAAL AAN DEZE KEUZE; WEES ASSERTIEF
Vasthouden aan de keuze die je maakt zorg voor continuïteit. De nummer 1 in het Guinness book of record wisselt ook niet elke week maar staat minimaal een jaar op nummer 1. En: ‘never change a winning team’ ook zo’n uitspraak.
Kies bijvoorbeeld of je project 1 of 2 op nummer 1 zet of je werk of je privéleven op nummer 1.
Wees assertief. Bedenk goede argumenten voor jouw keuzen en verantwoord jouw keuze hiermee. Weet waarvoor je het doet, ook op de langere termijn.
Stap 3 : ZORG VOOR EEN PLAN – B
Komt het bij uitzondering voor dat je toch overwerk hebt? Zorg dan dat de privé trein kan blijven rijden zonder last-minute te hoeven wisselen van machinist. Bijvoorbeeld: Plan je overwerkuren vooraf in en regel een oppas, of vraag je partner te regelen dat hij/zij de kinderen die dag van school haalt.
‘Als je altijd doet wat je deed, dan krijg je altijd wat je altijd kreeg‘.
Albert Einstein
Stap 4: WERKBALANS IN BALANS HOUDEN
Monitor wat voor jou de maximale werkbelasting is met jouw capaciteiten (desnoods met een tijdelijke ‘trial-en-error-strategie’ maar dan weet je het daarna wel) en blijf bij het gemiddelde. Je kunt meer en dat weet je ook maar.. spaar dit op. Als reserves maar ook als extra munitie wanneer er extra werkbelasting van je gevraagd wordt of wanneer je je gewoon lekker voelt en een dag wilt knallen. Vind hier in jouw eigen persoonlijke balans en vraag je leidinggevende of directe collega’s om feedback.
Stap 5: VIER JE SUCCESSEN

Focus op wat wel goed gaat en vier elk succes.
Belonen loont.
Succes!
Bron en meer informatie: https://timemanagement.nl/omgaan-met-stress-op-je-werk/

Mijn naam is Stefan Kool. Ik ben zelfstandig loopbaancoach en persoonlijke coach onder de naam Koolsultancy.
Om werkenden en werkzoekenden goed te kunnen ondersteunen bij hun loopbaankeuzes ontwikkelde ik de ‘kwispelende-staartfilosofie‘. Jouw ‘staart’ staat voor waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Met je ‘staart ben je in balans en vaker gelukkig zodat je ‘kwispelend’ naar je werkt kunt en thuis kunt komen. Wil jij ook jouw ‘staart’ vinden?

Daarnaast schrijf ik ook graag. Naast mijn blog bedenk ik ook ‘lifeliners‘. Inspirerende oneliners van eigen hand. Volg ze allemaal op mijn INSTA.
Meer lezen:
start-met-fulltime-leven
doorbreek-je-ochtendsleur
vind-jouw-staart
koolsultancy.nl/loopbaancoaching

Deze Blog direct in jouw mailbox ontvangen?
Meld je hier snel aan voor mijn ‘Schrijfsels‘