Doorbreek je (ochtend)sleur; Vrolijk opstaan; Meer energie ’s ochtends.

Ben je al je verplichtingen in de ochtend beu, ga je met tegenzin uit bed en ben je ’s ochtends niet te genieten? Of, heb je misschien last van een sleur? (Check zeker punt 6. ‘Doorbreek je sleur/routine.’) Daar kun je snel wat aan doen. Je eerste gevoel bij het opstaan of het eerste waar je aan denkt, heeft namelijk een grote invloed op de verloop van je hele dag. Één kleine verandering heeft vaak al een hele ander uitkomst.

Hoe krijg je het vakantiegevoel een beetje in je dagelijkse leventje?

Het is niet fijn om een winterdip te hebben of in een sleur te zitten. In plaats van te focussen op wat je waarschijnlijk mist (in de winter is dat vast zonlicht en warmte), bekijk het eens van een totaal andere kant: Waarom voel je je op vakantie zo lekker? Naast zon, warmte en rust, leef je op vakantie meer met de dag en wordt je wakker als het licht is. Waarschijnlijk zet je niet eens een wekker. Hoe krijg je dit vakantiegevoel een beetje in je dagelijkse leventje? Dit klinkt misschien onrealistisch, toch kan het wel degelijk.

Met onderstaande maatregelen heb ik geëxperimenteerd. Ik was begonnen met de eerste twee en merkte meteen een aangenaam verschil.

1. Wordt wakker met de gordijnen open (hoe dan?)
Het is weer eerder licht in de ochtend. Maak hier handig gebruik van. Zet een extra wekker een half uur eerder. Doe de gordijnen open en dut nog een half uurtje verder.
Zelf heb ik een ‘ei wekker’. Dit is een lichtwekker alleen die van mij lijkt op een ei. In plaats van meteen een irritant gepiep, wordt ik eerst uit mijn diepe slaap gehaald door het licht van de lamp dat langzaam feller wordt.

2. Snoozen is “dodelijk.” Stop per direct met snoozen.
Het is niet echt dodelijk, maar wel doodvermoeiend om steeds weer kort in slaap te vallen en wakker worden. Je slaapritme raakt verstoord en niet uitgerust wakker worden heeft gevolgen voor de rest van je dag. Je meteen ten doel stellen om voor altijd te stoppen met snoozen is een grote stap en niet voor de meeste onder ons weggelegd. Stel jezelf ten doel om tenminste één keer, het liefst met ingang van morgenochtend, direct op te staan als je wekker afgaat. Evalueer deze ochtend en de verdere verloop van je dag en je wilt niets anders meer. Meer over de nadelige effecten van snoozen: snoozen-een-gevaar?

3. Zet je wekker met een geluid dat je wèl leuk vind.
Vind je het wel echt vervelend dat je wekker gaat? Of erger je je onbewust aan dat irritante geluid en heeft dit geluid (inmiddels) een negatief effect op jouw humeur?
Tijd voor een nieuw wekkergeluid. Het liefst één waar je energie van krijgt of op zijn minst een prettig gevoel bij hebt. Bijvoorbeeld dat ene nummer waar je afgelopen weekend lekker op uit je plaat bent gegaan met stappen. Je lievelingsnummer of rustgevende natuurgeluiden (als je een natuurliefhebber bent). Wissel regelmatig van wekkergeluid en merk dat je met een ander energie wakker wordt.

Ik heb ooit eens iemand gesproken waarbij we tot de conclusie kwamen dat zij zich onbewust had aangeleerd om door haar wekkers heen te slapen. Inmiddels had ze al vijf verschillende wekkergeluiden achter elkaar op haar mobiel en iPad gezet, maar was hier op den duur zo vertrouwd mee geraakt dat ze er niet meer wakker van werd. In plaats van een wekker leek het eerder een soort ‘slaapmantra’ te zijn geworden.

4. Word voor de wekker wakker
Daag je zelf uit om voor de wekker wakker te worden, zodat jij de controle hebt. Zet hem één week lang een halfuur eerder. Geloof me, het is de investering waard. Langere tijd volhouden om voor je wekker wakker te worden is mij niet gelukt, maar ik daag je bij deze uit. Mijn pa staat met regelmaat ’s ochtends voor dat zijn wekker gaat op. Veel respect voor.

Genoeg ‘gewekkerd’ tijd voor andere tips.

pexels-photo-258330.jpeg

Maak van die doodgewone doordeweekse
ochtend een mini-weekend-moment.

5. Look on the bright side of life
Sta op en verheug je op de dingen die je gaat doen vandaag die wél leuk zijn. Niets opmerkelijks in de planning? Denk dan aan de dingen die je niet vervelend vindt om te gaan doen vandaag.

6. Doorbreek je patroon
Ga gewoon een keer één avond echt laat naar bed op een door de weeks dag. Kijk lekker die serie af die je zo leuk vindt. Blijf op om dat ene programma of die ene film, die je zo leuk vindt, eens lekker helemaal af te kijken. Vervolgens sta je de volgende dag gewoon weer vroeg op om over te gaan op de orde van de dag. Als je genoeg reserves hebt opgebouwd, kun je echt wel een nacht met een stuk minder slaap. De ontknoping van je favoriete serie afkijken geeft ten slotte ook energie. Een ander positief bijeffect is dat je waarschijnlijk de avond er op vroeg in je bed zal duiken.

7. Maak ontbijt op bed voor je partner
Zet je wekker een half uurtje eerder en verras je partner met een ontbijtje op bed. Maak van die doodgewone doordeweekse ochtend een mini-weekend-moment, houd dat vast en beleef de hele dag met een ander energie.

8. Plan je ochtend anders in
De mens is een gewoonte dier. Doe het gewoon eens net even een beetje anders. Ga gewoon eens eerst ontbijten, lekker in je pyjama/boxer en stap daarna pas onder de douche om je vervolgens aan te kleden. Of, eerst tanden poetsen (goed spoelen) en haar/make-up doen en dan ontbijten. Na je ontbijt hoef je dan niet meer naar hoven, scheelt ook weer de trap op en af.
Ontbijt lekker een keer in de trein (als je met de trein naar werk gaat). Niet noodgedwongen maar gepland. En in plaats van je af te vragen waar de trein blijft, geniet bewust wat langer van de ochtendzon op het perron.

9. Ritme en regelmaat
Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Klinkt cliché maar het werkt. Hierdoor bouw je een (bio)ritme op. En het is toch heerlijk om op tijd wakker te worden zonder gewekt te worden door je wekker? Enige discipline of beter gezegd fanatisme, is daar wel voor nodig. Ik weet hoe verleidelijk het kan zijn om het ‘s avonds lekker wat later te maken. Maak er een competitie van met jezelf. Lukt het om te beginnen één week lang van maandag tot en met vrijdag voor 23:00 op bed te liggen? Of eerst van maandag tot en met woensdag? Trakteer jezelf dan op een beloning/prijs. Slaap lekker uit op zaterdag en/of zondag. Ga wat leuks doen, koop wat nieuws voor jezelf. Je doel concreet maken en er iets tegenoverstellen om naar uit te kijken is uiterst effectief.

10. Laatste tip
Kennis vergaren is interessant, er ook echt iets mee doen is veel interessanter. Het levert veel meer op. Het is verleidelijk om het op iets of iemand anders af te schuiven. Te koud, te vroeg, te druk etc. Je grootste tegenstander ben je vaak zelf. Een kleine verandering begint toch echt meestal bij jezelf en een kleine verandering bij jezelf, heeft vaak een groot effect.

active activity balance beach

Meer blogs van mij lezen? Blog

Koolsultancy zit ook op Facebook


Stefan Kool

Koolsultancy

coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’
Mob: 0645890876

Web: www.koolsultancy.nl
Fb: www.facebook.com/koolsultancy.inspiratie.voor.je.loopbaan/

 

cropped-logo_koolsultancy_45x45_300dpi.png

Gepubliceerd door Koolsultancy

Loopbaancoaching, Persoonlijke coaching, inspiratie en advies. Koolsultancy is een bron van inspiratie voor jouw loopbaan en levenspad.

5 gedachten over “Doorbreek je (ochtend)sleur; Vrolijk opstaan; Meer energie ’s ochtends.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: