Kalm aan weer aan de slag; Vóórkom je vakantiedip met deze tips.

Ben je deze week weer begonnen met werken? Ontwaakt uit je vakantiedroom? Back to reality? Of ben je al weer een tijdje begonnen en hik je tegen de welbekende vakantiedip aan?
Voor veel mensen is het echt wennen om na de vakantie weer aan de slag te gaan en de ‘werkdraad’ op te pakken. Dat is allereerst helemaal niet zo gek. Je hebt hoogstwaarschijnlijk twee a drie weken of wellicht wel langer, heerlijk rustig met de dag geleefd. En dan ben je terug van vakantie en wordt je opeens weer geleefd door je agenda. Hoe kun je dit voor zijn en hoe kun je rustig aan de slag gaan? Lees mijn tips en voorkom dat je (lang) in een vakantiedip zult belanden
.

Vorig jaar zocht ik alles al voor je uit en stelde ik de top-10-uit-je-vakantiedip-tips op.  Hiervan heb ik nu een compilatie gemaakt en heb óók nieuwe tips toegevoegd! Ook heb ik een nieuwe lay-out (best trots op).
Lees je mee?

Stap 1: Zorg voor erkenning

Wat is er mis met de bevestiging van het ‘yin yang balanseffect’?

Gelukkig zijn er genoeg manieren om uit je vakantiedip te komen of de kans op de post-vakantiedip drastisch te verkleinen. Aan de andere kant, (niet om het te kleineren, maar meer te relativeren) wat is er mis mee, dat het  ‘yin yang balanseffect’ enkel weer bevestigd wordt? Met een vakantiedip is er namelijk ook sprake van compensatie en het vinden van balans. In dit geval: Na een hele leuke tijd, heb je een minder leuke tijd. Na zonneschijn komt regen en vice versa (zoals we de uitspraak beter kennen).

Dus accepteer dat je weer even je balans mag zoeken zo na de vakantie en dat je na een hele leuke tijd misschien nu even een wat minder leuke tijd hebt. Laten we inzetten op een ‘kort regenbuitje’ na je vakantie, nadat je mijn vakantiedip tips hebt gelezen en acties naar keuze in de praktijk hebt gebracht.

Veel geld uitgegeven in de vakantie? Hier kun je ook een dip van hebben gekregen nadat je je banksaldo weer hebt (durven) checken.
Zie het als een kans dat de vakantie weer voorbij is en je weer aan het werkt bent, geld gaat verdienen en minder geld kunt uitgeven omdat je simpelweg weer op het werkt zit.

Stap 2: De ene tip is de andere niet


Wat werkt wel en wat werkt niet?

De vakantiedip kan twee weken duren. Wil je er graag snel weer uit?
Veel tips die ik ben tegengekomen zijn gebaseerd op symptoom-bestrijding. Ze lossen in wezen niets op, maar maskeren het gevoel van ongenoegen. Op de korte termijn lijkt het te helpen, echter niet voor het bevredigen van onderliggende behoeftes.
Een populaire tip: ‘Plan meteen je volgende vakantie om hier naar toe te leven.’ Zelf ben ik hier geen fan van. Ik vind het namelijk meer klinken als een soort van overlevingsstrategie.  

Zodoende daag ik je graag uit om ook de doe-tips in mijn top 4 in deze compilatie toe te passen en erachter te komen welke voor jou werken. Deze spelen namelijk ook in op onderliggende behoeftes,

Stap 3 : Na afbouwen komt opbouwen

Was jij voordat je op vakantie ging ook enkele weken bezig om naar jouw vakantie toe te leven? Werktaken afbouwen en eventueel delegeren tot je weer terug bent van vakantie. Niets geks aan toch? Draai dit om en geef jezelf als je terug bent van vakantie ook de gelegenheid je werk weer rustig op te pakken en nog even na te genieten van je vakantie. Het contrast is vaak te groot om je meteen weer met gestrekt been in het ‘werkgeweld’ te storten. Maak bijvoorbeeld een kort re-integratieplan waarbij je je per dag de focus legt op 1 bepaalde werktaak. Combineer dit met bijkletsen met je collega’s en inventariseren wat je in de tussentijd hebt gemist. Dit laatste kan ook al 1 concrete taak zijn voor in je re-integratieplan.

Stap 4: Volg mijn top vier tips op, ontdek wat voor jou werkt


Doen is de grote broer van denken


1. Maak een kort re-integratieplan voor de eerste twee weken op werk (eventueel ook voor je privé agenda).

2. Ga thuis doen wat je op vakantie hebt gemist.
Van welke kleine dingen kun je goed genieten?

3. Houd het vakantiegevoel nog even vast.
Zet een mooie vakantiefoto als achtergrond op je computerbeeldscherm.

Luister naar de muziek die je op vakantie luisterde (in de auto).
Ga je niet met de auto naar je werk maar ben je wel met de auto op vakantie geweest? Stap dan weer even de auto in, zet je pet of zonnebril op en waan je weer even op reis op vakantie.

4. Breng blijvend variatie aan in je dagelijkse routine.
Blijf kleine vakantiegewoontes ook herhalen in het werkende leven. Nog beter: integreer ze bij jou op de werkvloer.

Is je vakantieboek nog niet uit? Lees er op werk in de pauze uit. Zo bouw je het vakantiegevoel ook lekker af. Wandel je graag op vakantie? Wandelen kun je ook in je pauze doen. Wat eet en drink je graag op vakantie? Kan dit ook op werk? En als je thuis bent steek je gewoon de barbecue weer aan en trek je een lekker biertje open.

Succes met het toepassen en integreren van deze tips. Laat het een kickstart zijn voor jouw nieuwe werkseizoen. En blijf vooral ook nog even genieten van het mooie weer in september :).

Meer ‘vakantiediptips’ lezen en ook een wetenschappelijke toelichting op de post-vakantiedip? Klik snel door naar mijn artikel van vorig jaar en lees er alles over: top-10-uit-je-vakantiedip-tips

De ene dip is de andere niet

Heb je deze tips niet nodig omdat je de meeste zelf misschien al hebt toegepast? Heb jij gewoon rustig aan gedaan en ben je wel bewust geweest van de transfer van vakantie terug naar werk? Toch last van een duidelijk merkbare dip of ‘WOG’ (werk ontwijkend gedrag) nu je weer aan het werk bent?

Wellicht een goed moment om jezelf af te vragen of je nog steeds op de juiste werkplek zit. De vakantieperiode kan een goede tijd van bezinning zijn. Je bent even uit de dagelijkse raas. Bewust maar vaak ook onbewust kan dit leiden tot nieuw gedragingen en inzichten bij terugkomst. Zie het als een aanknopingspunt voor een nieuwe start, clean up of misschien zelfs een upgrade.

Soms lukt het gewoon even niet om met je eigen radar hier een duidelijk signaal over door te krijgen. Graag denk ik met je mee.

Mijn naam is Stefan Kool. Ik ben loopbaancoach en persoonlijke coach bij Koolsultancy.

Daarnaast schrijf ik ook graag. Naast mijn blog bedenk ik ook lifeliners‘. Inspirerende oneliners van eigen hand.


Om werkende en werkzoekende goed te kunnen ondersteunen bij hun loopbaankeuzes ontwikkelde ik de kwispelende-staartfilosofie‘.
Jouw ‘staart’ staat voor waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Met je ‘staart ben je in balans en vaker gelukkig zodat je ‘kwispelend’ naar je werkt kunt en thuis kunt komen.
Wil jij ook jouw ‘staart’ vinden?

Meer lezen:

start-met-fulltime-leven

doorbreek-je-ochtendsleur

vind-jouw-staart

koolsultancy.nl/loopbaancoaching

Deze Blog direct in jouw mailbox ontvangen?
Meld je hier snel aan voor mijn ‘Schrijfsels

Gepubliceerd door Koolsultancy

Loopbaancoaching, Persoonlijke coaching, inspiratie en advies. Koolsultancy is een bron van inspiratie voor jouw loopbaan en levenspad.

2 gedachten over “Kalm aan weer aan de slag; Vóórkom je vakantiedip met deze tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: