Blue Monday; Dump je winterdip; Winterdip voorkomen.

Zit jij laag in je energie? Kom je moeilijk uit bed en voelt het bijna dagelijks als een ‘monday morning blues’? Mis je de zon? Heb je last van een winterdip of voel je je down in de lockdown? Lees dan snel verder want deze blog staat boordevol ‘dump-je-winterdip-tips’ om uit je dip te komen! (Inclusief wat droge humor en een knipoog.) 

Is het ’s ochtends nog donker als je opstaat? Is het koud als je beneden komt? Buiten tref je een grijs pak wolken én de ene regenbui na de andere. Eind van de middag begint het al te schemeren. Minder daglicht binnen en minder frisse lucht. Bovenstaande factoren, zijn allemaal ingrediënten voor de welbekende winterdip. Het goede nieuws is dat je, ondanks je de natuur niet snel kunt veranderen, wel wat aan je winterdip kunt doen.

Voor mij is het winterdipgevoel zeker geen vreemde. Vorige winter onderzocht ik  wat kan helpen tegen een winterdip. Wat werkt voor jou?
In de volgende alinea volgt eerst een uitgebreidere kijk en verklarende theorie op het fenomeen ‘winterdip’. Liever direct over tot actie? Sla onderstaande alinea dan lekker over.


Er is ons aangeleerd, vaak onbewust (of noodgedwongen..), om niet meer samen met het ritme van de natuur te leven. De gemiddelde werkdag begint namelijk om 09:00 uur en dat betekent in hartje de winter opstaan wanneer het nog pikken donker is.
Ik ben gehecht aan het hebben van een lange dag, maar de natuur heeft het anders bedacht. Het was namelijk allemaal goed in balans. In het najaar zien we een stuk minder zonlicht. Hierdoor maken we minder vitamine D aan en heb je gewoon een stuk minder energie overdag. ‘S avonds is het eerder donker en in de ochtend later licht. De dag is dus korter en dit zou dan juist compensatie zijn voor het feit dat je minder energie hebt. Toch blijft de werkdag gewoon van negen tot vijf en draaf ,wellicht ook jij (net als ik en vele anderen), gewoon door in de dagelijkse raas. Een winterslaap is er voor ons al helemaal niet bij. Dus vandaar, tadaa, de winterdip is geboren.

De één is er gevoeliger voor dan de ander, de één is er meer bewust van dan de ander, maar het gros van ons zit lager in zijn/haar energie in de wintermaanden.


Bekijk het eens van een totaal andere (zonnige) kant.

Het is niet fijn om een winterdip te hebben. In plaats van te focussen op wat je waarschijnlijk mist (in de winter is dat vast zonlicht en warmte), bekijk het eens van een totaal andere kant: Waarom voel je je op vakantie zo lekker? Naast zon, warmte en rust, leef je op vakantie meer met de dag en word je wakker als het licht is. Waarschijnlijk zet je niet eens een wekker. Hoe krijg je dit vakantiegevoel een beetje in je dagelijkse leventje? Dit klinkt misschien onrealistisch, toch kan het wel degelijk.

1. Buiten is meer (zon)licht dan binnen
Blijf, net als op vakantie en in de zomer, regelmatig naar buiten gaan ondanks het koud(er) en nat is. beweging, meer zonlicht dan binnen en de frisse lucht zullen je goed doen. Maak een korte lunchwandeling, even weg van kantoor. Ga in het weekend er lekker op uit in de natuur en voor de echte fanatiekelingen of ‘challengers’: sta ’s ochtends tien minuten eerder op en ga even hardlopen. Ben je meteen wakker en is je lichaam geactiveerd.

2. Groet elke ochtend de zon
Yoga – kenners kennen het wel: De zonnegroet.
Doe elke ochtend, nadat je bent opgestaan, een zonnegroet (richting het oosten waar de zon opkomt)  Ook als je de zon nog niet ziet (die kans is groot) en het liefst nog voor je ontbijt. De zonnegroet activeert je lichaam (vooral de zogeheten wortelchakra) en stimuleert je concentratie.

3. Wordt wakker met de gordijnen open (hoe dan?)
Sta je wèl rond zonsopgang op maar kom je toch nog moeilijk uit bed? Zet een extra wekker een half uur eerder. Doe de gordijnen open en dut nog een half uurtje verder. Zelf heb ik een ‘ei wekker’. Dit is een lichtwekker alleen die van mij lijkt op een ei. In plaats van meteen een irritant gepiep, wordt ik eerst uit mijn diepe slaap gehaald door het licht van de lamp dat langzaam feller wordt.

pexels-photo-3599914. Snoozen is “dodelijk.” Stop per direct met snoozen.
Het is niet echt dodelijk, maar wel doodvermoeiend om steeds weer kort in slaap te vallen en wakker worden. Je slaapritme raakt verstoord en niet uitgerust wakker worden heeft gevolgen voor de rest van je dag. Je meteen ten doel stellen om voor altijd te stoppen met snoozen is een grote stap en niet voor de meeste onder ons weggelegd. Stel jezelf ten doel om tenminste één keer, het liefst met ingang van morgenochtend, direct op te staan als je wekker afgaat. Evalueer deze ochtend en de verdere verloop van je dag en je wilt niets anders meer.

5. Zet je wekker met een geluid dat je wèl leuk vindt.
Vind je het wel echt vervelend dat je wekker gaat? Of erger je je onbewust aan dat irritante geluid en heeft dit geluid (inmiddels) een negatief effect op jouw humeur?
Tijd voor een nieuw wekkergeluid. Het liefst één waar je energie van krijgt of op zijn minst een prettig gevoel bij hebt. Bijvoorbeeld dat ene nummer waar je afgelopen weekend lekker op uit je plaat bent gegaan met stappen. Je lievelingsnummer of rustgevende natuurgeluiden (als je een natuurliefhebber bent). Wissel regelmatig van wekkergeluid en merk dat je met een ander energie wakker wordt.

Genoeg ‘gewekkerd’ tijd voor andere tips.

Meer tips over ritme opbouwen of wanneer je in een sleur zit? Lees mijn blog over het doorbreken van je sleur.

pexels-photo-258330.jpeg

Plan regelmatig leuke activiteiten en uitjes

6. Look on the bright side of life
Sta op en verheug je op de dingen die je gaat doen vandaag die wél leuk zijn. Niets opmerkelijks in de planning? Denk dan aan de dingen die je niet vervelend vindt om te gaan doen vandaag.

7. Pluk de dag (Carpe Diem)
Plan regelmatig leuke activiteiten en uitjes om te gaan doen. Van leuke dingen doen krijg je ook energie. De feestdagen krijg je al cadeau, maar wat let je om nog een paar extra ‘feestdagen’ in te lasten? Derde kerstdag of een(extra) nieuwjaarsborrel met vrienden. American style party of maak de ‘left overs’ op, de kliekjes van het kerstdiner of de oliebollen van oudejaarsavond. Kun je geen oliebol met poedersuiker meer zien? Vervang de poedersuiker eens voor cacaopoeder of doop de oliebol in de chocoladesaus.

8. Ritme en regelmaat
Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Klinkt cliché maar het werkt. Hierdoor bouw je een (bio)ritme op. En, het is toch heerlijk om op tijd wakker te worden zonder gewekt te worden door je wekker? Enige discipline of beter gezegd fanatisme, is daar wel voor nodig. Lees hier meer.

9. De kracht van acceptatie
‘If you can’t beat the enemy, you must join them.’
Soms zit de oplossing in het accepteren van de situatie. Het accepteren van een negatieve ervaring is een positieve ervaring. Veel mensen zitten nu eenmaal lager in hun energie in het najaar. Je kunt er van alles aan doen om meer zin en energie te krijgen. Je kunt ook minder doen en jezelf regelmatiger wat rust gunnen. Lekker thuis voor de buis of op de stoel in de hoek, met een goed boek.

10. Guilty pleasure
Fout maar goud voor wie er van houdt. Luister lekker dagelijks naar de kerst hits op Sky Radio. Voor het ultieme ‘feel good’ kerstgevoel. Sky Radio heet niet voor niets ‘the feel good station’.

11. Laatste tip: deel jouw tip
Heb jij zelf ook een goede tip tegen de winterdip en wil je deze graag delen? Voel je vrij om onderaan bij ‘Geef een reactie’ jouw tip te posten. Samen maken we nog meer mensen ‘winterdipvrij.’

> Meer blogs van mij lezen? Blog
> Abonneren op mijn blog? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

 


Stefan Kool

Koolsultancy coaching – inspiratie – advies
‘Je kunt meer dan je denkt’  
Mail: contact@koolsultancy.nl
Web: www.koolsultancy.nl

Gepubliceerd door Koolsultancy

Loopbaancoaching, Persoonlijke coaching, inspiratie en advies. Koolsultancy is een bron van inspiratie voor jouw loopbaan en levenspad.

2 gedachten over “Blue Monday; Dump je winterdip; Winterdip voorkomen.

 1. Mijn neef uit Zweden (over winters gesproken..) gaf als reactie op mijn blog deze tips:
  1: routines zijn goed
  2: 2/3 keer per week trainen en eet extra D-vitamine.
  3: maak een plan met activiteiten die je wilt doen en volg je plan.
  4: slaap 8 uur
  5: be social and meet people.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: